Informatie voor de watersporter

Aankomst Vendée Globe zeiler Pieter Heerema nu donderdagmiddag 2 maart verwacht

foto: Vendée Globe / Heerema / No Way back
Les Sables d’Olonne – Pieter Heerema komt er aan! De eerste en enige Nederlander in de Vendée Globe vaart vanmiddag met een voorzichtige 9 knopen ter hoogte van La Coruna, zo’n 120 mijl verwijderd van het verkeersscheidingsstelsel van Kaap Finisterre. De solozeiler denkt zelf op donderdag 2 maart rond 16:00 over de finish te gaan. Hij hoeft nu ‘alleen nog maar’ de Golf van Biskaje over te steken. Heerema: “De zee is nauwelijks voor te stellen. Alsof het de zuidelijke oceanen zijn. Zulke golfdalen…ongelooflijk…”

Het zijn tijdens de laatste 500 mijl dus op z’n zachtst gezegd ‘sportieve omstandigheden’. “De wind is zuidelijker dan verwacht; ik kan niet genoeg afvallen om te voorkomen dat de boot in de golven prikt. Dat maakt het lastig en vertraagt. Zo krijgt de boot het zwaar te verduren. Hopenlijk draait de wind snel een beetje bij…” De Vendée Globe organisatie verwacht Heerema eerder donderdagavond, dan in de middag. Heerema: “Ja, ik lig wat achter op het 16:00 uur schema, maar dat hoop ik later weer in te lopen…”

‘Ik ben gelukkig’
Intussen heeft Heerema wel een noodantenne voor zijn AIS kunnen maken. De originele AIS antenne is tijdens de reis uit de mast geslagen. Deze zelf gefabriceerde antenne moet de wereldomzeiler weer een beter beeld geven van het drukke scheepsvaartverkeer om hem heen. Alles bij elkaar is de moraal weer helemaal terug na zijn zelf opgelegde wachttijd van 15 uur ten westen van de Portugese kust. “Ik ben gelukkig. Wel zou ik deze reis nu graag beeindigen. Maar alles gaat goed. Eenmaal in de haven zal ik nóg gelukkiger zijn…!” (Nauticlink, Vendée Globe nieuwslive posities, Pieter Heerema – No Way Back, No Way Back op Facebook)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht