Informatie voor de watersporter
12 February 2023, Team Malizia arrived fifth in Cape Town.

Alles of niets poging mislukt

Lastige finish Ocean Race

Na een pittige etappe finishte Team Holcim als eerste in de tweede etappe van The Ocean Race. Met deze overwinning verstevigt schipper Kevin Escoffier zijn koppositie in het klassement. 

Begin dit jaar ging The Ocean race van start vanuit Alicante met twee verschillende klassen. De volledig bemande VOR65 schepen, die al twee keer eerder werden gebruikt voor het evenement, varen om financiële redenen slechts drie etappes van de race. In de tussentijd moeten ze inkomsten genereren in het Caraïbische wintercircuit met wedstrijden als de Heineken-regatta waar traditioneel veel betalende wedstrijdzeilers op af komen.

De IMOCA-klasse vaart wel rond de wereld. De vloot bestaat uit vijf boten waarvan er vier van de nieuwste generatie. Alleen Guyot (de voormalige HUGO BOSS) is gebouwd in 2015. Toch ging Guyot lange tijd aan de leiding door uitstekend navigatiewerk. Na het passeren van de windstille dolldrums koos de bemanning voor een krappe ronding van het enorme, winstille Sint Helena-hogedrukgebied. ‘Minder wind en minder mijlen’. Een optie die doorgaans weinig succesvol is.

De schepen 11th Hour, Biotherm, Holcim en Mailizia bleven wel op respectabele afstand van het hoog wat leidde to hoge snelheden. De enige Nederlandse zeilster Rosalin Kuiper moest daarbij dubbele oorbescherming dragen omdat het gillende geluid van de boot zo oorverdovend was.

In de eindfase van de etappe zag de vloot zich genoodzaakt om een extreem zuidelijke route te kiezen. In de Zuidelijke IJszee voeren de schepen zelfs door tot aan de ijsgrens om een windstilte tussen de boten en Kaapstad te ontwijken. Malizia stak als eerste zijn neus in de windstilte waarop de vloot als een harmonica in elkaar schoof. 

12 February 2023, Team Holcim – PRB approaches Cape Town.

Vlak voordat de schepen bijna stil kwamen te liggen zette Malizia-navigator Nicolas Lunven toch nog een gijp in en voer, weg van Kaapstad, een aantal uur zuidelijk. Een alles of niets-actie die voor het team helaas slecht uitpakte. Holcim won de etappe, Malizia kwam als vierde aan in de stad die bekend staat als de ‘tavern of the Oceans’, de kroeg van de Oceanen. 

De vloot maakt zich nu klaar voor een extreem lange etappe naar Itajai in Zuid Amerika met de passage van Point Nemo, de meest afgelegen plek op aarde en de beruchte Kaap Hoorn.

https://www.theoceanrace.com

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht