Informatie voor de watersporter

Allround journalist Bruinekool gespecialiseerd in maritieme zaken kijkt terug op dertig jaar journalistiek

e_bruinekoolHilversum – Dertig jaar geleden startte Evert Bruinekool zijn bedrijf E. J. Bruinekool Fotografie & Tekst. De eerste foto, de Rio Grande op het strand bij Scheveningen, leverde 90 gulden op. Wat hebben deze dertig jaren gebracht? Leuk en leerzaam werk, elke dag leer je weer iets.

Al snel volgde de ene foto na de andere in tijdschriften, periodieken en persbureaus. Na een jaar kwamen de kranten er rechtstreeks bij. De eerste foto over het sluipverkeer dat funest was voor vogels, stond in januari 1987 in de Gooi- en Eemlander, een regionale krant. Daarna volgden de vakbladen.

In de loop van de jaren bleek dat het belangrijk is dat woord en beeld exact bij elkaar aansluiten. Zo is de tekst bij het bedrijf gekomen en nooit meer weggegaan. Ook een goede tekstschrijver maakt het verschil. E.J. Bruinekool Fotografie & Tekst heeft zich ontwikkeld tot een allround bedrijf op het gebied van fotografie en tekst. Er zijn heel veel foto’s en artikelen gepubliceerd in kranten, bedrijfsmagazines, vakbladen en websites. Bruinekool: “Mensen kennen mij en weten dat ik een doordacht en betrouwbaar artikel met mooie foto’s lever. Hoor en wederhoor en dubbelcheck staat hoog in het vaandel. Ik heb veel foto’s en teksten gemaakt van allerlei zaken: niet alleen van schepen, bruggen en techniek zoals metaal, hout en bouw, maar ook van bedrijven, feesten, huizen, architectuur, trouw- en bedrijfsreportages. Ook de portretten die ik met de draagbare studio op locatie maak, zijn van uitstekende kwaliteit.”

In die 40 jaar, waarvan 30 jaar zelfstandig, heeft Bruinekool veel mensen een groot plezier gedaan door in foto en tekst vast te leggen wat zij willen of doen. “Daarnaast heb ik de kans gehad mensen te informeren, nieuwe dingen te leren en te waarschuwen. De foto’s die met de tegenwoordige camera’s genomen worden, zelfs die met een smartphone, lijken zo goed dat iedereen denkt te kunnen fotograferen. Toch is er nog altijd een groot verschil tussen een foto van een hobbyist, een amateur en een vakfotograaf. Gespecialiseerd ben ik in maritieme zaken, het bedrijfsleven en de techniek. Dit is een vak, je moet begrijpen en aanvoelen waar je mee bezig bent. Ik heb inmiddels een half miljoen foto’s en 10.662 artikelen gemaakt.” (Nauticlink, www.ejbruinekoolfotografieentekst.nl en compleet magazine)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht