Alvimedica winnaar laatste etappe naar Göthenborg, Team Brunel tweede en definitief tweede overall Volvo Ocean Race 2014-2015

Schipper Ian Walker van de Abu Dhabi-boot neemt direct na aankomst in Göthenborg de Volvo Ocean Race 2014-15 trofee in ontvangst
Schipper Ian Walker van de Abu Dhabi-boot neemt direct na aankomst in Göthenborg de Volvo Ocean Race 2014-15 trofee in ontvangst (Volvo Ocean Race / Nauticlink)

Göthenborg – Even na twaalf uur is maandagmiddag de boot van Alvimedica als eerste over de finish van de Volvo Ocean Race in het Zweedse Göthenborg gegaan. Dat was maar net aan, want sinds het vertrek uit Scheveningen had de boot de uren voorsprong zien slinken tot maar een paar mijl. Het laatste deel van de wedstrijd stond er op enkele momenten nog nauwelijks enige wind, en speelde het toeval van het ‘laatste of eerste zuchtje wind’ de hoofdrol. De Nederlandse boot Brunel eindigde als tweede en kon daarmee ook haar tweede plaats overall handhaven. Dongfeng werd derde in het algemeen klassement van de Volvo Ocean Race 2014-15, die werd gewonnen Abu Dhabi met schipper Ian Walker.

Het tijdverschil tussen de aankomst van de plaatsen twee, drie en vier bedroeg maar zeven minuten. Vlak na de finish toonde schipper Bouwe Bekking, die de Volvo Ocean Race al voor de zevende keer heeft volbracht, zich zeer voldaan over deze prestatie en sprak zelfs over ‘de beste race in z’n leven’. Mapfre werd derde door Dongfeng op het laatste moment te verslaan.

De zenuwslopende finish van de slotetappe bepaalde vanmiddag het podium van de Volvo Ocean Race 2014-215. Team Alvimedica overleefde de windgaten en opmars van de achtervolgers en pakte in Göteborg zijn eerste etappezege. Team Brunel wist de aanvallen van Dongfeng Race Team af te slaan.

Hoewel Abu Dhabi Ocean Racing eigenlijk in Lorient al zeker was van de eindoverwinning, moesten ze nog vier dagen en tien uur wachten tot de overhandiging van de felbegeerde trofee. De ontlading was groot. Eindelijk konden schipper Ian Walker en zijn mannen hun succes vieren. “Een lang gekoesterde droom komt uit, maar dat is nog niet zo ingezonken”, reageerde schipper Ian Walker na afloop. Hij is de eerste Britse schipper ooit, die deze race op zijn naam schrijft. “Ik heb altijd gezegd dat ik de meest ervaren jongens wilden, met wie het leuk is om te zeilen. Dat hebben we gedaan, ook aan de wal.We wisten dat het voordeel niet van de boot, mast of de zeilen moest komen, maar van de mensen. Ik kan ze niet genoeg bedanken. Maar hoe sterk je team ook is en hoe goed je ook zeilt, je hebt nog steeds geluk nodig. De competitie was zwaar, eerst met Dongfeng en tegen het einde met Team Brunel. We hadden een competitieve vloot. Het zou niets hebben betekend als je niet tegen de beste zeilers van de wereld vaart. We willen iedereen bedanken tegen wie we hebben gestreden.”

Drama op de finishlijn
Zoals verwacht, schoof de vloot gisteravond ter hoogte van de Deense kust in elkaar. Toch wist Team Alvimedica de koppositie vast houden, maar de marge liep terug van bijna vijftien nautische mijlen (nm) tot minder dan twee op de finishlijn. De wind liet het afweten, waardoor de bootsnelheid van het Turks/Amerikaanse team terugliep van vijf tot twee knopen kort voor de riviermond in Göteborg. De achtervolgers kwamen opnieuw dichterbij. Met tegen gebolde zeillatten lagen schipper Charlie Enright en zijn mannen geparkeerd, slechts meters verwijderd van hun eerste etappezege. Totdat de wind 180 graden draaide, toenam en Team Alvimedica opkruisend de Inmarsat eindstreep passeerde. “Het bleef interessant tot de laatste seconde. Dit heeft mijn verlangen om deze race nogmaals te doen absoluut versterkt. Hopelijk krijgen we dat voor elkaar”, jubelde Enright.

Team Brunel volbrengt missie
Toegejuicht door een indrukwekkende menigte verliet Team Brunel Den Haag met een missie: de tweede plaats overall verdedigen. Geen gemakkelijke opgave met MAPFRE tussen hen en het Chinese Dongfeng. Daarbij moest het blijven, want anders zou Dongfeng het Nederlandse team voorbij streven in het totaalklassement. Het trio bleef de hele weg dicht bij elkaar. Meerdere malen kwam Dongfeng Race Team nipt voor de Nederlandse Volvo Ocean 65 te liggen. Totdat Team Brunel een gaatje wist te slaan en MAPFRE roet in het eten van de Chinezen gooide. Terwijl zij een duel om de derde plek uitvochten, ging Team Brunel er met de tweede plaats vandoor. En dat betekende tevens de tweede podiumplaats overall, de derde voor zevenvoudig deelnemer Bouwe Bekking. “We zijn ontzettend blij. Abu Dhabi Ocean Racing is de terechte winnaar en wij waren beter dan de rest. Ik ben trots op mijn jongens”, reageerde Bekking zichtbaar opgelucht. “We hebben een geweldig team. Grote dank ook aan de walploeg.”

MAPFRE pakte de derde podiumtrede in deze negende etappe van Lorient naar Göteborg, ten koste van Dongfeng Race Team. Maar de derde positie in het algemeen klassement ging wel naar het Chinese team. Dankzij de de overwinning in de slotetappe eindigt Team Alvimedica als vierde overall, gevolgd door MAPFRE.

Thuiskomst Team SCA
In de achterhoede vond nog een matchrace plaats, die tussen Team Vestas Wind (Chris Nicholson, AUS) en Team SCA (Sam Davies, GBR). Uiteindelijk finishten ze respectievelijk binnen negen minuten achter elkaar. Daarmee volbracht na twaalf jaar afwezigheid een vrouwenteam de Volvo Ocean Race. “Göteborg is de thuishaven van Team SCA. Jammer dat het voorbij is, maar ik ben blij dat we de boot en bemanning veilig thuis hebben gebracht”, sprak de Nederlandse wachtleider Carolijn Brouwer (Scheveningen). “We begonnen tweeënhalf jaar geleden. Als je de beelden terugziet, zagen we er in de eerste etappe redelijk hopeloos uit. Gaandweg groeiden we, konden we het gat met de mannen dichten en een etappe winnen. Ik ben trots dat ik deel uitmaak van deze groep van geweldige meiden. En trots op de coaches en walploeg. Ik kan alleen maar hopen dat dit het begin is het vrouwen offshore zeilen.”

Azzam maakt zijn naam waar
“Breng een sterk team samen, houd de boot heel, wees slim en zeil snel”, zei Ian Walker (GBR) negen maanden geleden voorafgaand aan de Volvo Ocean Race 2014-15. Negen mannen uit zeven landen hadden één grote missie: de Volvo Ocean Race 2014-15 winnen. En dat is wat ze vandaag deden. Samen waren ze voor de start van deze editie goed voor 21 edities, wat gelijk staat aan dertien jaar en zeven maanden op zee. Het is de tweede campagne van Abu Dhabi Ocean Racing met Ian Walker beide keren als schipper. Walker won tweemaal olympisch zilver, schipperde een America’s Cup-team en nu voor derde keer op rij een Volvo Ocean Race-team. Met de trofee in zijn handen, sloot Walker vanmiddag acht jaar ‘vastberadenheid’ af, de bijnaam (Azzam) van zijn boot.

Op zaterdag 27 juni komen de zeven teams nog eenmaal in actie. Dan staat de afsluitende havenrace op het programma. (Volvo Ocean Race)