Amsterdam krijgt campus voor bouw van superjachten

Amsterdam krijgt een campus waar superjachten tot wel 200 meter ontworpen en gebouwd kunnen worden. Het gaat om de Dutch Superyacht Tech Campus. Initiatiefnemer is ontwikkelaar Larendael dat hiervoor een 53 hectare grote scheepswerf in het Westelijk Havengebied heeft aangekocht. Op deze plek kunnen straks ook refits en onderhoudsbeurten van superjachten worden uitgevoerd, zowel van particuliere eigenaren als van andere werven.

In het concept van de Campus staat innovatie centraal. “Wij investeren in faciliteiten en technische middelen om samenwerking waar mogelijk te stimuleren, met open innovatie als doel. Denk hierbij aan het zoeken naar alternatieve brandstoffen, maar wij zien ook mogelijkheden om het bouwproces en de materialen die in de schepen worden verwerkt, te verduurzamen”, vertelt Wim Beelen, founder van Larendael.

Vraag naar superjachten neemt toe

Er zijn momenteel zo’n 5.500 superjachten in de wereld en jaarlijks komen er bijna 200 bij. Er is met name veel vraag vanuit Amerika, het Verre Oosten, het Midden-Oosten en Oost-Europa. Ons land staat wereldwijd al eeuwen bekend om zijn vele botenbouwers. Met onze kwaliteit, betrouwbaarheid, innovatie en design, hoort Nederland ook bij de bouw van superjachten tot de wereldtop. Superjachten worden ook steeds groter. Alleen al in Nederland zijn in de afgelopen vijf jaar 67 superjachten gebouw met een lengte van meer dan 50 meter. Om deze grote superjachten te kunnen bouwen én onderhouden zijn werven nodig die makkelijk bereikbaar zijn en de juiste faciliteiten hebben.

Dutch Superyacht Tech Campus

De Dutch Superyacht Tech Campus is via het Noordzeekanaal voor superjachten makkelijk bereikbaar. Er worden in totaal zeven overdekte dokken aangelegd, vier grote dokken met een lengte tot 200 meter en drie grote dokken met een lengte tot 155 meter. Daarnaast zullen deze droogdokken ook gebruikt worden voor refits en onderhoud van bestaande superjachten. Voor jachten tot 80 meter is een jachtlift beschikbaar, waardoor onderhoud op de wal plaats kan vinden. Buiten komt er plek voor het aanmeren van 40 superjachten tot een lengte van 200 meter, met een waterdiepte tot 13 meter. Wim Beelen: “Met de ontwikkeling van de Dutch Superyacht Tech Campus investeren wij in de toekomst van de scheepvaart op een plek met een rijke historie. Daar waar in de 18e en 19e eeuw de toonaangevende scheepswerf, de Amsterdamsche Droogdok Maatschappij (ADM), actief was.”

Stimulerende omgeving

Met de Dutch Superyacht Tech Campus creëert Larendael een omgeving waar vakmanschap, vernieuwing en duurzaamheid centraal staan. “Door het bieden van schaalvergroting op een locatie die zonder beperkingen bereikbaar is – zowel via het water als via het land, krijgen superjachtwerven en toeleveranciers alle mogelijkheden om de Nederlandse concurrentiepositie in de superjachten-industrie niet alleen in omvang maar ook in kwaliteit verder uit te bouwen”, aldus Beelen.

Dit bericht is geplaatst door de nieuwsdienst van Nauticlink. Heb je vragen of opmerkingen over dit bericht, neem contact met ons op via nieuwsdienst@nauticlink.com of plaats hieronder een reactie. Je kunt ook zelf persberichten en nieuws tips doorgeven aan onze redactie. Meer informatie hierover vind je op onze nieuwsdienstpagina.