Informatie voor de watersporter

Aranka Kops bewijst dat het kan: stuurvrouw op de mannenboot Holland Acht

Amsterdam – Sinds de Olympische Spelen van 2016 in Rio mag een mannenboot bestuurd worden door een vrouw. Aranka Kops, stuurvrouw bij de Holland Acht: „Soms zijn de reacties ongenuanceerd, maar daar kan ik wel tegen.”

Het is nogal wat, een boot vol mannen laten leiden door een 23-jarige studente zonder internationale ervaring. Maar roeicoach Mark Emke hoefde daar niet lang over na te denken. Hij kende Aranka Kops’ kwaliteiten als stuurvrouw niet toen roeier Bjorn van den Ende zijn clubgenote bij Skøll voordroeg. Maar Emke was niet helemaal tevreden over roerganger Diederik van Engelenburg – „er was hier en daar ruimte voor verbetering” – en dus ontvankelijk voor alternatieven. Sinds een reglementswijziging na de Spelen van Rio 2016 mag een mannenboot ook bestuurd worden door een vrouw.

Ruim drie maanden en een Europees kampioenschap verder is Emke zo tevreden over Kops, dat zij in principe tot en met de Olympische Spelen van Tokio in 2020 het roer van de Holland Acht in handen houdt. Na de WK, eind augustus in Linz-Ottensheim, volgt wel een evaluatie, maar alleen calamiteiten kunnen Kops nog verjagen. Haar kwaliteiten volgens Emke: ze is slim, rustig, gedreven en erg goed in coaching. Wel moet ze wedstrijden in alle hectiek beter leren ‘lezen’, maar dat is volgens hem een kwestie van ervaring. (NRC)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht