Informatie voor de watersporter

Bijzondere scheepsportretten en schilderijen van reddingacties door KNRM-reddingboten bij galerie ArtBoutique

PERSBERICHT
Noordwijk – Galerie ArtBoutique uit Noordwijk vertegenwoordigt een tiental getalenteerde kunstschilders. Meer dan veertig scheepsportretten maken deel uit van de collectie, waarin zich soms schilderijen bevinden, welke een heel verhaal weergeven. Bijvoorbeeld van de schipbreuk van het vrachtschip de s.s. Panagathos op 28 oktober 1965 bij Terschelling.
Maritiem fijnschilder Rob van Assen schilderde een indrukwekkend scheepsportret waarin de voormalige reddingboot de ‘Gebroeders Luden’ een hoofdrol vertolkt. Het waren spannende momenten die 28e oktober 1965. De ‘Gebroeders Luden’ was maar liefst 92 uur in actie tijdens de ondergang van de s.s. Panagathos.

Rob van Assen schilderde de ondergang van de Panagathos op 28 oktober 1965 op de zandbanken bij Terschelling

Bij de reddingacties waren ook reddingboot de ‘Brandaris’ en twee helicopters betrokken. Uiteindelijk zijn alle dertig schipbreukelingen gelukkig gered. Tot teleurstelling van de bemanning van de “Gebroeders Luden’ verkozen het merendeel van de schipbreukelingen voor hun redding de helicopters en werden er slechts drie aan boord genomen. De Sleepboten ‘Holland’ en ‘Wotan’ konden het vrachtschip in de zeer slechte weersomstandigheden niet bergen. Uiteindelijk is het vrachtschip in stukken gebroken en gezonken.
Al kijkend naar dit schilderij kun je je voorstellen wat de heftige omstandigheden geweest zijn. Respect voor de redders van de KNRM die zich bij nacht en ontij inzetten voor de medemens op het water. In dit prachtige schilderij van 75 x 115 cm is het ambachtelijke vakmanschap van de kunstschilder duidelijk te zien. Het water en de luchten maken het geheel zeer natuurgetrouw. Het water spat bijna letterlijk van het doek af…
De collectie schilderijen is te koop bij galerie ArtBoutique. De scheepsportretten zijn op de website te bewonderen, maar ook gedeeltelijk in het echt in de galerie.
Bezoek de galerie op afspraak
De galerie bevindt zich langs het water, aan de rand van het fraaie Landgoed Offem in Noordwijk. Een bezoek aan de galerie is mogelijk na telefonische afspraak.
Meer informatie www.artboutique.nl en www.scheepsportretten.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht