Informatie voor de watersporter

Botenbouwer Peter van Lieshout gestart met de bouw van replica van een zeilende melkschuit

Amsterdam – Aan een oever van het IJ is botenbouwer Peter van Lieshout gestart met de bouw van een replica van een Waterlandse Melkschuit. Meer dan driehonderd jaar voeren dit soort schuiten dagelijks vanuit Waterland met verse melk naar Amsterdam.

Ze moesten snel kunnen zeilen, omdat de melk zeker bij warm weer anders zuur werd. In Amsterdam waren meerdere plaatsen waar de melk werd gelost. Zogenaamde melkmeisjes brachten de melk vervolgens naar de klanten. Rond 1910 namen stoomboten het transport van de melk over en verdwenen de eiken schuiten van het water. Deze zijn vermoedelijk daarna in de kachel beland. Pogingen van de stichting om nog restanten te vinden van oude schuiten, hebben niets opgeleverd.

De Stichting Waterlandse Melkschuit heeft het initiatief opgevat voor de bouw van een replica. De bouwkosten van circa 60.000 euro worden betaald door zogenaamde ‘partenhouders’. De replica wordt gebouwd aan de hand van die oude schilderijen en prenten. (video op Zeilen TV, www.waterlandsemelkschuit.nl, Peter van Lieshout )

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht