Informatie voor de watersporter

Bouwe Bekking: "Maak voor een vlotte verkoop veel foto's of een video van de boot, maar hou persoonlijke zaken of rommel uit beeld"

PERSBERICHT

Amsterdam – De ‘doehetzelfjachtmakelaar.nl’ heeft nu meer dan 500 boten te koop op haar site. Het geautomatiseerd platform dat ‘de rol van de jachtmakelaar overneemt, en kopers en verkopers van begin tot eind door de hele verkooptransactie leidt’ groeit flink tegen de tijdsgeest in. Het gezicht van de site is Bouwe Bekking, professioneel zeiler en in Nederland vooral bekend uit de Volvo Ocean Races. Regelmatig geeft Bekking tips bij het kopen of verkopen van gebruikte jachten. Deze keer zijn ze bestemd voor de verkoper en gaat het over de presentatie van de boot.
Vanzelfsprekend is het van belang om alle specificaties gedetailleerd weer te geven. Men wil immers alles weten over een schip. Echter het eerste dat een potentiële koper ziet zijn de foto’s van uw boot. Als een advertentie goede foto’s laat zien is men eerder geneigd om door te gaan naar de specificaties en aanvullende informatie. De totale impressie van een boot zal er toe leiden dat een koper contact met u opneemt om het schip te bezichtigen. Wat is belangrijk en hoe maakt u goede foto’s?
Het is vrij eenvoudig. Voordat u foto’s maakt zorgt u ervoor dat de gehele boot schoon is aan de binnen- en buitenkant. Alles moet spik en span zijn. Het is belangrijk om uw schip neutraal weer te geven, zodat een koper naar ‘zijn’ schip kijkt in plaats van naar ‘jouw’ schip. Haal dus alle persoonlijke items van boord, zoals (zeil-) kleding, boeken, foto’s, persoonlijke items, beddengoed (tenzij nieuw en neutraal), etc. Verplaats je in een koper en bekijk je schip kritisch. Jij hebt ook geen zin om in de troep van een ander te zitten, laat staan de troep van een ander te kopen. Het verkopen van je boot is het doel, dus hou daar rekening mee.
Wanneer je de boot leeg hebt gehaald en helemaal hebt schoongemaakt zorg je ervoor dat je neutrale omgeving opzoekt. Denk aan een lege steiger, lege parkeerplek op een botenterrein, of mogelijk zelfs drijvend midden op het water als je de beschikking over een bijboot hebt. Het voordeel is dat de focus in alle foto’s op alleen de boot ligt en niet op schepen die naast je liggen. Omdat veel schepen over de grens verkocht worden is het ook een goed idee om de vlag van de boot af te halen (wederom neutraal). Je bent nu klaar om foto’s te gaan maken. Maak foto’s van de volgende aanzichten:
– Zijaanzicht van de gehele boot.
– Achteraanzicht van de boot.
– Schuin van voor, zodat de boeg mooi zichtbaar is met de lijn naar achter.
– Recht van voor om een goede indruk van de breedte te geven (i.c.m. het achteraanzicht).
– Overdeks van voor naar achter.
– Overdeks van achter naar voor (zet luiken een stukje open om ventilatie- en vluchtmogelijkheden aan te geven).
– Overzicht van de kuip van achterop door het midden en een vanuit een hoek.
– Fotografeer de stuurstand of positie en breng duidelijk de ergonomie ervan en het bedieningsgemak in beeld van bijvoorbeeld de gashendel, navigatieapparatuur, lieren, schootblok, etc.
– Fotografeer het ankerbeslag inclusief een eventueel aanwezige ankerlier en bediening daarvan.
– Fotografeer bij een zeilboot de valblokken rond de mast en hoe deze naar achter naar de valstoppers lopen. Fotografeer ook de schootvoering van de genua en een eventueel aanwezig rolsysteem. Mast displays zijn ook interessant voor een koper om te zien.
– Fotografeer de ingang vanuit de kuip de kajuit in.
– Fotografeer door het midden en vanuit een hoek de salon.
– Fotografeer de kombuis, de natte cel, iedere individuele hut, etc.
– Open de motorruimte en fotografeer de (schone) motor en hoe deze bereikbaar is.
– Fotografeer de navigatiehoek en de ergonmie daarvan. Breng duidelijk de aanwezige apparatuur in beeld.
– Open de vloer en laat zien dat de bilge droog is en bij een zeiljacht dat de bouten van de kielophanging er netjes uitzien.
– Foto’s van het schip in actie zijn altijd goede toevoegingen die kopers graag willen zien.
Een paar algemene tips zijn; Zorg ervoor dat u bij het maken van interieurfoto’s alle verlichting aanzet. Licht zorgt voor betere foto’s. Zorg ook dat er geen mensen in beeld zijn, want dat maakt de foto minder neutraal en dat leidt af van de focus op het schip of het betreffende detail dat u fotografeert. Het is belangrijk om bepaalde onderdelen in beeld te brengen in combinatie met hoe deze te bedienen zijn of als onderdeel van het grotere geheel. Een foto van een glimmende lier is prima, maar dat geloven de meeste mensen wel. Soms zie je advertenties met een foto van iedere lier aan dek. Dat is wat veel van het goede en zorgt ervoor dat mensen hun aandacht verliezen. Vraag uzelf altijd af; ‘Wat zou ik als koper willen zien als ik mijn boot zou kopen?’
Op www.doehetzelfjachtmakelaar.nl kunt u tevens YouTube video’s koppelen aan uw advertentie. Video is een hele goede manier om uw schip te presenteren aan kopers. Een vakantievideo aan boord die u toevallig heeft is waarschijnlijk niet een goede toevoeging, maar een mooie video waarin uw schip in actie is te zien is een goed idee. U kunt ook een video toevoegen door uw schip afgemeerd te filmen, over het dek te lopen en het interieur te filmen. Trek daarbij lades open, laat zien hoe de elektrische lier werkt, start de motor zodat men ziet dat dit zonder sputteren werkt, rol uw genua uit, etc.
Wanneer u een video op YouTube heeft staan of heeft geplaatst moet u ervoor zorgen dat deze op ‘Openbaar’ staat. U kunt bij ‘Foto’s & video’ bij het aanmaken of wijzigen van uw advertentie op ‘Doe-het-zelf jachtmakelaar’ in de YouTube balk zoeken naar uw video en deze selecteren. U koppelt daarmee de video aan uw advertentie, zodat deze voor iedereen zichtbaar is.
Meer informatie www.doehetzelfjachtmakelaar.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht