Informatie voor de watersporter

BouwJeBootje.nl biedt op HISWA 2017 botenbouw-ervaring voor jong en oud

PERSBERICHT

Utrecht – De cursus ‘Bouw Je Bootje’ is in 2015 als pilot project gestart en trekt zo veel belangstelling dat er dit jaar een grotere groep is gaan bouwen. De cursus is voor de leeftijdscategorie 8 tot 88 en laat vooral kinderen kennismaken met de basisprincipes van bootbouw (houtbewerken, schroeven, boren en elkaar helpen) in combinatie met (er)varen. Het project wordt verder uitgebouwd…
‘Al 35 boten gebouwd…’
Zaterdag 18 juni 2016 vond de te waterlating plaats van 19 boten. Deze 2e vloot is gebouwd door vooral kinderen (al of niet samen met hun opa, oma) van het creatieve cursusproject ‘BouwJeBootje’.
Met 19 boten op (1,85m) is dit de tweede en grootste zelfgebouwde minivloot van Utrecht-West. De bouwers die deel hebben genomen aan deze cursus lieten hun boot te water, ontvingen een bootbouwdiploma en konden uitgebreid hun vaartuig uitproberen.
Inmiddels wordt er weer gebouwd in Utrecht. Verder gaat er gebouwd worden in:
– Amsterdam aan de Haparandam in de Houthavens
– Huizen op de Huizer Botterwerf
– Terherne Friesland op de Marina beachclub De Friese Meren
– Den Helder ivm Sail Den Helder
‘Bootje’
Het bootje dat is een eigen ontwerp van ca. 1,85m en is vrijwel geheel van multiplex hout. BouwJeBootje levert dit bootje tevens los in bouwpakketvorm. Bestellen kan via de website www.BouwJeBootje.nl. Om het bootje te bouwen hoef je geen echte professionele klusser te zijn, maar het is wel fijn als je een beetje handig bent.
Het pakket bestaat uit houten onderdelen op maat, die nog bewerkt moeten worden met schaaf, vijl, zaag en schroef-/boormachientje. Dat hoort nu eenmaal bij het echte bootbouwerswerk! Het resultaat is een roeibootje met karakteristieke bootvorm.
Via de website kun je ook een klein fluistermotortje bestellen met accu of een met de hand aangedreven buitenboordmotor, helemaal milieubewust. Dat maakt het vaarplezier ná het bouwen helemaal compleet.
Kosten van het bouwpakket bedragen € 375,- en daarvoor krijg je een pakket met houten onderdelen, schroeven, lijm, drijfmateriaal en plamuur.
BouwJeBootje is druk doende met de ontwikkeling van een grotere variant om ook mee te kunnen zeilen.
Initiatief
Initiatiefnemer Caspar ten Berge: ondernemer en 2d/3d ontwerper heeft dit bootbouwproject bedacht: “Het is al jaren een idee van me mijn eigen hobby, een boot bouwen, over te dragen aan de jeugd. Niks is leuker dan zelf te ervaren hoe het is om een echte boot te bouwen. Daar wilde ik andere kinderen ook van laten genieten. Het is motiverend vooral om kinderen de kans te bieden om ook technisch creatief te werken naast de veelvuldige cognitieve werkzaamheden die ze al op school verrichten. Zelf een boot bouwen om in te varen is een echt avontuurlijk project. En dat is ook nu wederom gelukt!” Bovendien is het een erg leuke manier om kinderen kennis te laten maken met varen en watersport.
Ambitie van BouwJeBootje:
Het concept BouwJeBootje biedt een unieke bouwervaring voor jong en oud.
Samen met Diederik Bekkering: ondernemer en watersporter, is het doel om BouwJeBootje landelijk uit te rollen: “Wij willen de huidige iPad-generatie iets anders laten ervaren. Daarbij is BouwJeBootje ook een leuke manier om in aanraking te komen met watersport!”
Meer informatie www.bouwjebootje.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht