Informatie voor de watersporter

Braziliaanse Pernambuco krijgt deelname Volvo Ocean Race 2014-2015 niet rond, Kaapstad vervangt Recife als etappeplaats

PERSBERICHT
Scheveningen – Kaapstad zal de eerste stopover van de Volvo Ocean Race 2014-15 organiseren. Daarmee neemt de Zuid-Afrikaanse stad de plaats over van Recife op de route van de komende editie. Dat maakte de raceorganisatie vandaag op donderdag 12 september vanuit V & A Waterfront in Kaapstad bekend.
Het besluit om voor de tiende keer naar Kaasptad als klassieke ‘sailing city’ van Zuid-Afrika te gaan, betekent dat de aanstaande Volvo Ocean Race eenmaal in Brazilië zal stoppen en geen tweemaal.
De stopover in Recife ging samen met een team van de Braziliaanse staat Pernambuco, wat als voorwaarde gold om Recife aan te doen. De plannen voor die campagne verlopen echter niet zoals verwacht. ‘Het is uiteraard teleurstellend dat we in de editie van 2014-15 niet naar Recife zullen gaan, maar Brazilië is goed vertegenwoordigd met een stop in Itajaí”, aldus Volvo Ocean Race CEO Knut Frostad. Recife heeft de potentie om in de toekomst een goede stopover te zijn en beide partijen bekijken de mogelijkheden voor latere edities van de Volvo Ocean Race. Itajaí in de Zuid-Braziliaanse staat Santa Catarine blijft deel uitmaken van de verder ongewijzigde route. Itajaí volgt na de belangrijkste Zuidelijke Oceaanetappe vanuit Auckland.
Kaapstad en de Volvo Ocean Race
Afgelopen zondag vierde de Volvo Ocean Race haar veertigjarige bestaan. Kaapstad speelde een prominente rol in het succes van deze klassieker onder de oceaanraces. De Zuid-Afrikaanse stad verscheen in de allereerste editie van de toenmalige Whitbread Round the World Race 1973-74 al direct op de route. Met de terugkeer van Kaapstad als stopover zal de Volvo Ocean Race opnieuw alle vijf continenten aandoen.
‘Kaapstad is een iconische stad en de aanblik van de Tafelberg aan de horizon als je aan het einde van de eerste etappe de haven nadert, is iets waar elke oceaanzeiler naar uitkijkt”, zei Frostad.
Gemeenteraadslid Grant Pascoe, burgermeesterlijk comitélid voor toerisme, evenementen en marketing in Kaapstad, zei dat hij blij was dat de stad en de V & A Waterfront nogmaals de race zullen hosten. ‘De Volvo Ocean Race levert niet alleen wereldwijde marketing op voor de stad en V & A Waterfront als topbestemming op het gebied van recreatie en evenementen, het biedt tevens een waardevolle boost aan de locale industrieën met alle uitgaven van bezoekers en organisatie”, reageert Pascoe.
De route voor 2014-15
De route voor de Volvo Ocean Race 2014-15 begint in oktober 2014 in het Spaanse Alicante, waarna de vloot 6.500 nautische zeemijlen zuidwaarts richting Kaapstad koerst. Daar vandaan racen de deelnemers verder naar Abu Dhabi en vervolgens naar het Chinese Sanya en Auckland in Nieuw-Zeeland. Vanuit de ‘City of Sails’ ronden de teams Kaaphoorn op weg naar het Braziliaanse Itajaí en door naar Newport, Rhode Island langs de Amerikaanse oostkust. Daarna steken ze de Atlantische Oceaan over naar Lissabon, Portugal. Na de stop in het Franse Lorient bereikt de vloot zijn laatste finishlijn in Göteborg, Zweden. De totale afstand bedraagt 39.379 nautische mijlen.
Kaapstad stopover data: aankomst eind oktober/begin November 2014, In-Port Race in het weekend van 15 november, Restart op woensdag 19 november.
Afstanden 2014-15:
Alicante – Cape Town: 6487 nm
Cape Town – Abu Dhabi: 6125 nm
Abu Dhabi – Sanya: 4670 nm
Sanya – Auckland: 5264 nm
Auckland – Itajaí: 6776 nm
Itajaí – Newport: 5010 nm
Newport – Lisbon: 2800 nm
Lisbon – Lorient: 647 nm
Lorient – Gothenburg: 1600 nm
De vloot
Naast de twee bevestigde campagnes, Team SCA met momenteel drie Nederlandse dames aan boord en Abu Dhabi Ocean Racing, is de raceorganisatie ervan overtuigd dat het aantal campagnes de komende tijd zal groeien. De introductie van de One Design Volvo Ocean 65-klasse voor de komende twee edities betekent dat teams later kunnen instappen en nog steeds competitief kunnen zijn. ‘De eerste boten zijn bijna klaar om door Green Marine afgeleverd te worden en afgelopen week is de bouw van nummer zeven begonnen”, zei Frostad. ‘Momenteel werken we met meerdere projecten, die in een vergevorderd stadium zijn als het gaat om teams en ondersteuning voor elkaar te krijgen.”
Meer informatie www.volvooceanrace.com

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht