Brugwachter betaalt zijn digitale tol

Zoals Jules Deelder het kernachtig uitdrukte ‘hoe langer je leeft, hoe korter het duurt’… 2020 alweer. En in de beperkte tijd, die ons gegeven is, rolt de digitalisering zich met zo’n geweld uit, dat we in haar golven kopje onder dreigen te gaan. We starten van alles zonder de gevolgen te kunnen inschatten. En als die kwalijk blijken, merken we dat te laat. Jammer voor degene die het overkomt. Niemand die daar iets aan kan doen. Of wil doen. Zelfs de rechter niet. Het verhaal van de 60-jarige brugwachter van de Groningse Paddepoelsterbrug. Een muis te veel, een brug te ver.

De man sloot in de middag van 26 september 2018 na 23 jaar van foutloze bedieningen de bewuste fietsbrug over het Van Starkenborghkanaal op het verkeerde moment. De massa van het geladen motorschip Andamento bleek ruimschoots voldoende om het complete brugdek van zijn plaats te duwen. De plomp in. En wel zo grondig dat het tot op de dag van vandaag nog steeds niet is hersteld. Brug in het kanaal, schip zwaar beschadigd, de bruggebruikers van slag en zelfs vragen in de kamer over het uitblijvend herstel. Hoewel de officier van justitie niet bang was voor herhaling eiste deze toch een onvoorwaardelijke geldboete van 500 euro tegen de ‘schuldige’ brugwachter.

Maar wat blijkt nu? De betrokken brugwachter moest niet alleen de Paddepoelsterbrug bedienen, maar tegelijkertijd ook de Gerrit Krolbrug. Nadat hij de doorvaart voor de Andamento had geregeld, pakte hij opnieuw de muis van z’n computer om de openstaande Krolbrug te sluiten. Maar na al die keren pakte hij dit maal helaas de verkeerde muis… De muis van de Paddepoelsterbrug. Omdat een kosteneffectief spreadsheetje van een of andere bureautijger had gedicteerd dat de bediening op afstand van de twee bruggen best tegelijkertijd kon plaatsvinden met twee muizen. Met twee muizen. Hadden die twee muizen misschien ook nog dezelfde vorm? Wie verzint het?

Uiteindelijk kwam de brugwachter er eind december met een voorwaardelijke werkstraf van veertig uur vanaf. Hierbij heeft de politierechter in Groningen rekening gehouden met het uitlekken in lokale media van het strafdossier (..) en persoonlijke gegevens van de brugwachter. Bovendien was de man nooit eerder veroordeeld geweest en had nooit eerder een dergelijke fout gemaakt. Toch wilde de rechter de brugwachter nog wel even op z’n plaats zetten door hem het volgende mee te geven: “U bent een ervaren brugwachter, u bent hiervoor opgeleid. Van u mag worden verwacht dat u dergelijke fouten niet maakt. U heeft hiermee de veiligheid van anderen in gevaar gebracht”. Dat is wel heel gemakkelijk gezegd en weinig invoelend bij een kennelijk zo’n gebrekkige technische opstelling en software (dat er met drie muizen ongeveer zo uitziet…).

Die rechter had de arme brugwachter beter kunnen vrijspreken. Te meer daar de officier nog had gesteld dat er ‘voor dergelijke strafbare feiten geen richtlijnen bestaan…’. Je zou toch denken dat de ware schuldige niet de brugwachter is, maar de man of vrouw bij RWS die deze simultane twee-muizen-bediening-op-afstand bedacht heeft. Statistisch gezien moest dit een keer fout gaan. En nu – geloof het of niet – als klap op de vuurpijl weet RTV Noord te melden dat het tegelijkertijd ‘ritsend bedienen’ van twee bruggen na dit ongeval is afgeschaft! Leuk bericht voor de rechter. Geen van de partijen gaat in hoger beroep. De beklagenswaardige brugwachter is digitaal murw geslagen en er carrièrematig kennelijk klaar mee.

Met het snel toenemend aantal bruggen, die op afstand worden bediend, wordt de brugwachter meer en meer schermwachter. Dreigen menselijke maat en veiligheid in het razend tempo van de digitalisering ten onder te gaan. En dan hebben we het nog niet eens over de kwaliteit van de software. Wie zal straks nog verbaasd zijn, als de gehackte brug – met of zonder brugwachter – onbedienbaar blijft, totdat er ‘losgeld’ is betaald. Niemand toch? De moderne digitale tol. Nee, een bitje minder zou geen kwaad kunnen.

Met vriendelijke groet,

Bert Kuijpers,
schipper van Nauticlink