Informatie voor de watersporter

Brunel persbericht Volvo Ocean Race maakt handig gebruik van nieuw digitaal gadget en misleidt veel media

Noordwijk – Gisteren heeft de PR-afdeling van Team Brunel een persbericht doen uitgaan, waarin stond dat Team Brunel in de Volvo Ocean Race ‘virtueel aan de leiding zou gaan’. Het resultaat daarvan was, dat veel media met grote letters het nieuws brachten, dat in de Volvo Ocean Race ‘Brunel op kop ging’ en ‘Bekking de leiding had genomen’. Het was bewust of onbewust een geslaagd PR moment, maar in werkelijkheid ligt Brunel gewoon op een derde of vierde plaats.

Het ‘nepnieuws’ heeft alles te maken met het kersvers geintroduceerde experimentele digitale gadget op de positiekaart van de VOR, die aan voorspellen doet. Wie enige meteorologische kennis heeft, en ervaring met de routering van zeiljachten op de route naar Kaapstad, weet dat deze met een wijde boog leidt langs de Braziliaanse kust. Dan blijft het de vraag wanneer je zo snel mogelijk ‘links af kunt slaan’ zonder in windarme gebieden te raken of de wind tegen te krijgen (vanwege het ‘Sint-Helena hoog’). Omdat de aarde rond is, en ook druksystemen in de weg kunnen liggen is een rechte lijn naar het doel geen realiteit. Zodoende is een ‘oostelijke positie ten opzichte van de concurrentie’ heel wat anders dan een koppositie.

Het is opvallend hoeveel media op jacht naar populariteit, bij gebrek aan kennis of interesse en wie weet ‘op basis van wishfull thinking’ het persbericht klakkeloos vertaald hebben naar een bericht bezijden de waarheid. Anders gezegd, er gewoon zijn ingetuind. Van nep-nieuws zogenaamd ‘betrouwbaar’ nieuws maken doet de zeilsport – en Brunel – geen goed en schaadt doorgaans betrouwbare nieuwsbronnen. (Nauticlink, Volvo Ocean Race 2017-18actuele posities)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht