Informatie voor de watersporter

Bultrug voor Belgische kust gesignaleerd

bultrug_mumm_bnn
foto: MUMM/KBIN

Oostende (België) – Op 3 september voerde het KBIN een toezichtsvlucht uit boven Belgische wateren. Doel van de opdracht was monitoring van zeezoogdieren, gecombineerd met controle van vervuiling.

De verwachte bruinvis, onze kleinste walvisachtige, was van de partij: er werden er een 30-tal waargenomen, waaronder enkele moederdieren met jong. Ook enkele zeehonden lieten zich zien. Op het einde van de vlucht werd echter iets van een totaal andere orde waargenomen: om 14u15, kort voor de landing, merkten waarnemers aan boord een bultrug op, op ongeveer 11 km voor het strand van Oostende-Middelkerke. Vermoedelijk volgt het dier scholen pelagische vis tot in onze contreien (dergelijke scholen werden vandaag frequent gezien vanuit het vliegtuig).

De bultrug is zeer zeldzaam in Belgische wateren, met in recente tijden slechts 1 stranding (2006) en 1 bevestigde waarneming (2011). Tijdens het laatste decennium worden echter opvallend vaak bultruggen waargenomen in de zuidelijke Noordzee.

Jan Haelters van het Mathematisch Model van de Noordzee (BMM), die het dier zag, zegt dat het gaat om “een jonge bultrug die er vrij mager uitziet”. Omdat er weinig wind is, is de kans dat de bultrug zou aanspoelen klein. Maar zorgen zijn er wel. “We hebben ook veel plastic gespot”, zegt hij. “Bovendien kan het nieuws veel plezierboten of speedboten aantrekken, terwijl de bultrug weinig drukte of lawaai kan verdragen.” (Mumm.ac.be, deredactie.be)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht