Informatie voor de watersporter

De 39e editie van dé 'Singlehanded' start op 17 oktober vanuit de Flevo Marina in Lelystad

PERSBERICHT
Lelystad – ‘De NNWB Single Handed Prestatietocht’ zoals die oorspronkelijk heette, was het eerste geesteskind, wat varen betreft althans, van Reid de Jong. Reid werd geboren in Wanneperveen, had een architectenbureau in Rotterdam en kwam uiteindelijk in de vuurtoren van Workum te wonen.
Daar, aan de monding van It Soal, borrelden al vrij snel plannen omhoog, om het varen op zee, in al zijn facetten bij de Nederlanders nieuw leven in te blazen. Op 30 april 1969 stond in de Waterkampioen een advertentie, die opwekte om mee te doen aan een Nederlandse solo zeiltocht. Het gemeentebestuur van Workum stelde daartoe een prijs voor de winnaar in het vooruitzicht in de vorm van de zilveren ‘Workumer Brijlepel’.
De organisatie van die tocht was echter in handen van Reid. Aan die ‘wedstrijd’ deden twee zeilers mee: Atse Bangma, de latere winnaar en Floris Bakels, een Leidse student. Eén van de regels was: geen motorgebruik. Men mocht naast zeilen ook roeien, bomen, jagen, wrikken en boegseren. Bruggen en sluizen dienden zeilend of ‘op de pikhaak’ genomen te worden, hierbij kilometers file negerend. (Tegenwoordig mag men de motor gebruiken binnen de pieren van de havens en sluizen).
De Singlehanded, is het evenement waar vele Nederlandse solozeilers hun eerste solo activiteiten mee zijn begonnen.
Dit jaar start de 39e editie van de Singlehanded op 17 oktober, om 13:00 in de Flevo Marina, de deelnemers hebben 96 uur (inclusief rusttijd) de tijd om de zeilopdracht te volbrengen.
Meer informatie www.singlehanded.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht