De Leidse Rederij neemt Tweede Paasdag na restauratie bijzondere reddingsloep met origineel handvoortstuwingsapparaat officieel in de vaart

PERSBERICHT
leidserederijLeiden – Op Tweede Paasdag, maandag 6 april a.s., wordt bij de Oude Rijn aan de Apothekersdijk in Leiden een bijzondere reddingboot ten doop gehouden.
Deze klassieke zeesloep werd in 1958 gebouwd op de bekende werf van Verhoef in Aalsmeer en is uitgerust met een nog origineel handvoortstuwingsapparaat. Aan boord bevinden zich acht handels die door duo’s tegenover elkaar met een duw-trek-beweging worden bediend. Verbonden door een lange as midscheeps draait de schroef en wordt de boot zonder veel inspanning op gang gebracht. Dit Flemingpatent werd in de jaren vijftig van de vorige eeuw veel toegepast bij reddingboten die in arctische wateren moesten worden werden uitgezet. Kleine dieselmotoren waren in polaire gebieden in die tijd niet altijd even betrouwbaar. Ook aan boord van de walvisvaarders de Willem Barendsz l & ll waren deze sloepen te vinden.
Stichting De Leidse Rederij vond deze aparte sloep twee jaar geleden in vervallen staat langs de Hollandse IJssel en het schip is sindsdien met veel zorg en aandacht in eigen beheer gerestaureerd. Het is daarmee één van de weinige, overgebleven zeesloepen in Nederland met het originele handvoortstuwingsapparaat. Daarnaast beschikt deze goedgekeurde ‘Doordouwer’ over een fluisterstille elektromotor als afwisseling van de sportieve spierkracht op het water …
Wie op een aparte manier door de Leidse grachten en singels wil varen kan vanaf medio april 2015 terecht met groepen tussen de 16 en 40 ‘koppen’’.
Meer informatie www.leidserederij.nl

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X