Informatie voor de watersporter

Delta Lloyd Regatta met beste olympische zeilers van de wereld begint dinsdag in Medemblik


productie Eric van Staten / Zeilen TV

MEDEMBLIK – Met 351 boten uit 51 landen begint dinsdag de 30ste editie van de Delta Lloyd Regatta, het grootste zeilevenement van Nederland in de olympische – en paralympische klassen. Voor de leden van de Delta Lloyd Kernploeg is de tweede race uit de European Champions Sailing Cup een belangrijke tussenstop op weg naar het Olympic testevent in Rio (augustus) en de WK in Santander in september.
,,En bij zo’n groot zeilevent in eigen land wil je ook winnen’’, keek Marit Bouwmeester maandag in Medemblik vooruit naar de Delta Lloyd Regatta.
Bouwmeester, die bij de Olympische Spelen in Londen (2012) zilver in de Laser Radial won, geldt in Medemblik als een van de grote favorieten in haar klasse. Vorig jaar greep ze bij de Delta Lloyd Regatta, door een experimentele opzet van de puntentelling, naast de zege in Medemblik. Dit jaar werkte ze al drie World Cup-wedstrijden af en tekende ze voor goud, zilver en brons.
,,De Delta Lloyd Regatta is een mooie moment om op weg naar het testevent in Rio en de WK in Santander weer wat zaken uit te testen’’, aldus de 25-jarige zeilster. ,,De echte focus ligt later dit jaar. Ik ben blij dat de Delta Lloyd Regatta weer gebruikmaakt van het Olympisch format. De beste zeilster over de hele week wint op die manier. En dat wil ik zijn. Ik heb een goede seizoenstart neergezet. Dat wil ik in Medemblik voortzetten.’’
Olympisch kampioen Dorian van Rijsselberghe krijgt in de RS:X-klasse concurrentie van zijn trainingspartner Kiran Badloe en sterke Polen en Fransen. De windsurfer begon zijn wereldbekerseizoen pas onlangs in Hyeres en eindigde daar als derde achter de Polen Piotr Myszka en Pawel Tarnowski. ,,Die zijn hier in Medemblik opnieuw belangrijke concurrenten’’, meent de 25-jarige Texelnaar, die vorig jaar met de vierde plaats net buiten het podium viel in Medemblik. De samenwerking van Van Rijsselberghe met de jonge Badloe verloopt goed. ,,Uitgangspunt is dat we allebei beter worden. Het is nieuw voor me, maar het kost me geen energie. Hij voegt iets toe. Ik zie hem toch als mijn opvolger. En het zal ook gebeuren dat hij me gaat verslaan.’’ Badloe was vijfde in Hyeres.
Finn-zeiler Pieter-Jan Postma gaat, na zijn eerste World Cup-zege in Hyeres, voor winst in Medemblik. De Fries wil de Delta Lloyd Regatta graag op zijn erelijst bijschrijven. Vorig jaar eindigde hij als tweede achter de Brit Mark Andrews, die er dit jaar niet is. ,,Ik zou in Medemblik graag eens winnen. Het is de topwedstrijd in Nederland en ik heb hier nog nooit gewonnen. Dat wordt dus tijd’’, gaf de nummer vier van de Olympische Spelen in 2012 zijn ambitie prijs. Postma is nog vol in de race om na de zomer deel uit te maken van het Brunel-team in de Volvo Ocean Race. Die beslissing valt over twee weken en als die voor hem positief uitvalt is het Finn-zeilen voor Postma voorlopig voorbij.
Ook Lilian de Geus (RS:X vrouwen) wil haar goede seizoenstart bij de Delta Lloyd Regatta voortzetten. ,,Het gaat goed dit seizoen. Dit jaar is belangrijk in verband met de Olympische Spelen in Rio. Augustus en september zijn belangrijke maanden. in Medemblik wil je de bevestiging dat je op de goede weg bent’’, zei de 22-jarige nummer twee van de World Cup in Palma de Mallorca.
Met 351 boten heeft de Delta Lloyd Regatta voor de 30e editie weer een sterk deelnemersveld voor elkaar. ,,Het gaat ons niet om de kwantiteit bij de inschrijvingen, maar om de kwaliteit. Met het oog op de toekomst hebben we twee demonstratieklassen, kitesurfen (courseracing) en de Moth-klasse, een zeer spectaculaire klasse. Daarnaast 9 olympische klassen en drie paralympische klassen (2.4mR, Sonar en Skud 18). Het wordt weer een week vol strijd en spanning’’, gaf voorzitter Arjen Rahusen van het organisatiecomite van de Delta Lloyd Regatta maandag in Medemblik aan.
Meer informatie www.deltalloydregatta.org

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht