De meeste watersporters hebben wel eens gehoord van de dieselbacterie. Ook bij het artikel over motorstoringen (https://www.nauticlink.com/motorstoring-na-de-winterstop-deel-ii/) hebben we het onderwerp kort aangestipt. Deze keer geven we een overzicht van manieren om motorstoring door de dieselbacterie te voorkomen. Nieuw is het De-Bug Brandstof Sterilisatie Systeem dat de brandstof behandelt door middel van een magnetisch veld. Hierdoor sterven levende organismen zoals bacteriën.
Wat voor bacterie kan in diesel leven?
Het klinkt inderdaad wat vreemd want de meeste organismen zoals planten en dieren gaan dood door diesel. Maar dit microleven kan gedijen in een dieseltank.
Eigenlijk gaat het niet om een enkele bacterie maar om een aantal verschillende microben; bacteriën en schimmels met namen als Clostridium, Flavobacterium, Desulfotomaculumen Desulfovibrio en schimmels als Aspergillus en Candida keroseneae. Het zijn organismen die groeien tussen water en olie, of een olieproduct zoals diesel. Zuurstof hebben ze niet nodig, ze leven zuurstofloos.
Water in mijn tank?
De volgende vraag is dan, zit er water in mijn dieseltank en hoe komt dat daar. Het is een feit dat in moderne dieselproducten biodiesel wordt bijgevoegd, dat is wettelijk verplicht. Motoren hebben er geen last van, dus dat is goed voor het milieu. Maar er is een nadeel aan biodiesel: het trekt water aan. Ook dat klinkt misschien wat vreemd maar denk bijvoorbeeld aan een lekker bros koekje of een verse boterham. Laat je dit een dag op tafel liggen, dat wordt het koekje of de boterham slap. Net als diesel trekt het vocht uit de lucht aan, het is hygroscopisch.
Een dieseltank moet een ontluchting hebben, hierdoor komt dus ook vochtige lucht binnen in de tank. De ontluchting laat lucht met waterdamp binnen maar kan ook lekken als deze verkeerd is geplaatst. Ook de tankdop aan dek zou kunnen lekken. Een tweede manier waardoor er vocht in de diesel kan komen. Dan is er nog een derde manier: dat is via de diesel die je aan het water tankt. Als deze is opgeslagen in een bovengrondse tank, dan zal de temperatuur in die tank flink kunnen variëren. Daarbij ontstaat vaak condens, druppeltjes aan de tankwand die naar beneden vallen in de dieselvoorraad. In sommige tanks kan de dieselbacterie dan ook welig tieren.
Gevaarlijke gevolgen
Over de gevolgen van de tank-vervuiling hebben we het al eerder gehad. De afgestorven micro-organismen vormen een dikke, drabbige laag in de tank. Deze sludge zakt naar beneden. Zodra de boot gaat bewegen komt er beroering in de tank. Bij golven zelfs veel beroering. Nu verspreid de zwarte drab zich door de hele tank en komt uiteindelijk in de het brandstof-systeem van de motor. Brandstof-filters raken verstopt en de motor krijgt uiteindelijk geen diesel meer. Daarvoor liep de motor natuurlijk al minder goed. De dieselbacterie is een reëel gevaar op het water, plotselinge motoruitval kan tot gevaarlijke situaties leiden. Zeker op vaarwateren waar ook beroepsverkeer vaart.
Voorkomen
Voorkomen is beter dan genezen. Wat wij kunnen doen is voorkomen dat er (regen-)water in de dieseltank kan lekken via de ontluchting of via de tankdop aan dek. Het aftappen van water onderin de dieseltank is een goede manier om de diesel schoon te houden maar niet elke tank heeft een aftapkraantje. Verder kunnen we opletten om niet te tanken bij jachthavens met een tank in de open lucht.
Oplossen
De kans is groot dat de meeste dieseltanks een bepaalde vorm van bacterie-groei hebben. Een manier om die onder controle te houden is het gebruik van een biocide-vergif. Biocides worden gebruikt als ontsmettingsmiddel in ziekenhuizen om vervelende bacteriën te doden. We kennen biocides ook van sommige antiefoulings. Bekende middelen zijn Grotamar 71, Knock Down Liquid Biocide en Star Tron van Starbrite. Elke keer na het tanken giet u een kleine hoeveelheid in de tank.
Magneetfilter biedt uitkomst
Maar er is ook een meer milieu-vriendelijke oplossing: dat is het De-Bug Brandstof Sterilisatie Systeem. Dit systeem wordt net als een filter in de dieselleiding gemonteerd voor het waterscheidingsfilter. De brandstof wordt door een magnetisch filter geleid dat ervoor zorgt dat alle organismen als schimmels en bacteriën afsterven. De magneten hebben een keramische laag en zijn onderhoudsvrij. Het De-Bug filter werkt preventief, een zware vervuiling los je er niet mee op. Ook als de motor een tijd stil staat kunnen bacteriën zich weer vermenigvuldigen. Toch lijkt de De-Bug een mooie, milieuvriendelijke oplossing voor dit serieuze probleem in de watersport.
Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Nauticlink. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@nauticlink.com of contact hem via linkedin.