Informatie voor de watersporter

Doe-het-zelf jachtmakelaar voegt nieuwe mogelijkheden toe om de eigen boot te verkopen

PERSBERICHT

AMSTERDAM – Het kopen en verkopen van plezierjachten kan en moet transparant en betaalbaar zijn. Dat vinden Jort van Sisseren en Bouwe Bekking van ‘Doe-het-zelf jachtmakelaar’. Hun online botenplatform stelt particulieren in staat om zelf schepen te kopen en verkopen met dezelfde juridische en financiële zekerheid die een professionele jachtmakelaar biedt, maar dan zonder de dure courtage van rond de 8%.
Daarnaast plaatsen zij te koop liggende schepen door naar verschillende (inter-)nationale gebruikte botensites en bereiken daarmee zo’n 2 miljoen kopers per maand. Na de bèta fase (test fase) lanceerde zij eerder al een nieuwe site en hebben zij in een jaar een groei van zo’n 70% doorgemaakt, terwijl vele traditionele jachtmakelaars het juist moeilijk hadden. Ook bemachtigde het bedrijf een finaleplaats in The Next Entrepreneur 2013 van Rabobank en MKB Nederland. Dat de ontwikkeling niet stil staat wordt duidelijk gemaakt door het feit dat zij vandaag een nieuwe verkoopmodule presenteren.
Nieuwe verkoopmodule maakt (ver-)kopen nog eenvoudiger
De nieuwe verkoopmodule maakt het voor kopers en verkopers nog eenvoudiger om zelf een boot te (ver-) kopen. Het ontwerp is intuïtiever en per stap is een duidelijke video die exact aangeeft wat je moet doen op ieder moment, waarom en hoe je dat doet. Het is ook mogelijk om latere stappen te bekijken, zodat je exact kunt zien wat er komen gaat.
“Dit sluit goed aan bij de behoefte van onze doelgroep die in sommige gevallen iets meer uitleg nodig hebben op het internet”, zegt Jort van Sisseren. Mochten er nog steeds onduidelijkheden zijn of men wil gewoon hulp, dan
kunnen ze altijd direct contact opnemen. Daarnaast zijn er nieuwe functionaliteiten toegevoegd, zoals het uploaden van een keuringsrapport door een onafhankelijke surveyor, de notaris die in het geval van een hypotheek onderdeel wordt van een specifiek verkooptraject en ook zijn de internationale transactie mogelijkheden duidelijker gemaakt.
Internationale verkopen vergen specifieke informatie van met name scheepsregisters en douanes met betrekking tot tenaamstelling, CE & ISO conformiteit en uiteraard BTW. De verkoopmodule creëert een gelijk speelveld dat het gemakkelijk maakt om tussen verschillende landen en scheepsregisters te schakelen. Erg prettig gezien het feit dat de plezierjachten markt vrij internationaal is.
Constante ontwikkeling
‘Doe-het-zelf jachtmakelaar’ zit niet stil. “Het concept is nu wereldwijd gedeponeerd, maar dat houdt niet in dat je op je lauweren kunt gaan rusten”, geeft Jort van Sisseren aan. We zitten tussen de traditionele jachtmakelaardij en de advertentiewebsites in. We bieden veel meer dan alleen exposure zoals de gebruikte-boten websites en we zijn goedkoper dan de jachtmakelaars. Het is voor ons belangrijk om constant onze toegevoegde waarde duidelijk te maken, maar ook te blijven innoveren.
Het internet maakt een heleboel mogelijk, maar we werken constant aan creatieve ideeën die de verkoop of aankoop van een boot vereenvoudigen, versnellen en goedkoper maken. Zo werken we nu aan het vergroten van het bereik via social media voor individuele adverteerders, bouwen we aan een database en algoritme dat eenvoudig een totaalbeeld geeft van de markt waarop jij jouw boot wil verkopen of waarin jij op zoek bent naar een boot. Deze informatie is essentieel voor je als een boot wilt kopen of verkopen.
Het internet stelt ons in staat veel te automatiseren, maar ook om diensten te leveren die traditionele jachtmakelaars vanuit de aard van hun bedrijf niet of minder snel kunnen leveren. Enerzijds door het ontbreken van de techniek, anderzijds door het ontbreken van de juiste database. Het uiteindelijke doel is altijd om het kopen en verkopen van plezierjachten sneller, goedkoper en transparanter te maken. Gebruiksgemak en de beleving van onze gebruikers zijn hierin cruciaal.
Dit jaar zal ook in het teken staan van de start van de zeilrace rond de wereld van Bouwe Bekking, een van de partners van ‘Doe-het-zelf jachtmakelaar’. Bouwe zal als schipper van Team Brunel deelnemen aan de Volvo Ocean Race 2014 / 2015.
Meer informatie www.doehetzelfjachtmakelaar.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht