Informatie voor de watersporter

Dometic Marine rust rondvaartboot uit met eerste RushFlush toilet en ontwikkelt klimaatsysteem dat koelt en verwarmt in één

PERSBERICHT
Etten-Leur – Het onlangs door Dometic Marine ontwikkelde RushFlush toilet is in Europa voor het eerst toegepast in een nieuwe rondvaartboot, gebouwd door Werf Joppe in Warmond in opdracht van Amsterdam Canal Cruises. Het RushFlush toilet is gebaseerd op een spoeling door waterdruk en daarom bij uitstek geschikt voor intensief gebruik op schepen zonder waterbeperking.
Dometic Marine, wereldleider op het gebied vanmaritieme sanitairsystemen, ontwikkelde de RushFlush voor grotere schepen. Het systeem werkt met drie bar waterdruk en zonder kleppen. Dirk Dillema, technisch bedrijfsleider bij Werf Joppe: “De kans op verstoppingen bij de bestaande systemen is erg groot. Dat geldt zowel voor vacuümsystemen als voor systemen met een versnijder. In het toilet geworpen of gevallen voorwerpen kunnen gemakkelijk tot een verstopping leiden. Wij verwachten dat met dit systeem dergelijke problemen achterwege blijven.” Werf Joppe nodigde Dometic uit te komen met een ‘hufter-proof’ toilet en dat is dus deze RushFlush geworden.
Snelle inbouw
Het inbouwen van het RushFlush sanitairsysteemis erg eenvoudig dankzij het plug &play inbouwsysteem. Het toilet zelf bestaat uit een hoge pot van normale afmetingen, type diepspoeler. De hoogte zorgt voor extra comfort. Perspoelbeurt wordt twee tot acht liter water verbruikt. In de RushFlush blijft geen water staan en het systeem blijft dus vrij van nare geurtjes. Hetsysteem werkt met tanks voor schoon- en afvalwater, maar het kan ook spoelen met oppervlaktewater.
Dometic Cruisair en Kabola verwarming gecombineerd
Koelen en verwarmen aanboord
Dometic Cruisair (koeling) en Kabola (verwarming) zijn al jaren bekende namen aan boord van menig schip (pleziervaart en beroepsvaart). Met het koppelen van een Kabola verwarmingssysteem aan een Cruisair airconditioning schrijft Dometic een nieuw hoofdstuk op het gebied van comfort aan boord.
Een systeem dat zowel continu kan koelen ofverwarmen: dat was de opgave waarvoor Dometic zich gesteld zag, gelet op vragen uit de markt. En zo’n systeem is er nu, door een Kabola en Cruisair systeem slim aan elkaar te koppelen. Met dit systeem heerst er aan boord steeds een aangename temperatuur, ongeacht de weersomstandigheden. Het bedienen van verwarming of airco gebeurt vanaf één paneel.
Besparen
Door te kiezen voor het nieuwe gekoppeldeklimaatsysteem van Dometic en Kabola bespaart men aanzienlijk op de installatiekosten – in vergelijking met twee losse systemen – en op debenodigde ruimte. Dometic en Kabola staan garant voor een wereldwijde technische ondersteuning door productspecialisten.
Kabola is in 1954 begonnen als fabrikant vangaskachels voor woningen. Eind jaren zeventig werd het roer omgegooid en ging het bedrijf oliekachels voor de beroepsvaart. In 2005 introduceerden de nieuwe eigenaren onder de naam Kabola Heating Systems een kleine HR-ketel, die wordt gebruikt in de scheepvaart, door installateurs en in de carrosseriebouw.
Cruisair ontwikkelt al vanaf 1959aircosystemen voor pleziervaartuigen en vormt tegenwoordig een onderdeel van de Dometic Group. Het assortiment bestaat uit kleine self contained units, splitunits en koelwatersystemen, dusaircosystemen voor kleine en grote vaartuigen.
Meer informatie www.marine.dometicgroup.com/nl/

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht