Informatie voor de watersporter

Drachten viert dit jaar als het 'Skûtsjejier 2013' te beginnen op 27 april met de Turfrace

PERSBERICHT
skutsjejier2013In Drachten vieren we het Skûtsjejier 2013, een dynamisch cultuur historisch jaar vol bruisende activiteiten. Hoogtepunt is absoluut de spectaculaire Turfrace op zaterdag 27 april. 17 skûtsjes gaan de strijd met elkaar aan, een prachtig schouwspel! In ieder dorp dat zij aandoen zijn leuke festiviteiten voor jong en oud.
Het spektakel rondom de Turfrace begint al op vrijdagmiddag 26 april. De skûtsjes komen vrijdagmiddag en – avond binnen en zijn dan vanaf de ‘boulevard’ in Drachten te bewonderen. Start en finish vindt plaats in de Drachtstervaart en het Slingepark aan de Jelle Plantingastraat te Drachten. Zaterdag 27 april om 09.00 uur lost Commissaris van de Koningin, John Jorritsma het startschot. Na het aan boord nemen van de turf wordt er koers gezet richting Buitenstvallaat, Opeinde, Oudega, Rottevalle en Smalle Ee. Er mag alleen met spier- en windkracht worden gevaren.
Eén groot feest!
In het Slingepark in Drachten vinden de hele dag veel activiteiten plaats zoals o.a. een nautische markt en rond en na de finish is er een groot feest met diverse bands en artiesten. Ook in de dorpen Opeinde, Oudega, Rottevalle en Smalle Ee zijn gedurende de dag diverse festiviteiten zoals: wedstrijden van ‘modelskûtsjes’, watersportdemonstraties en waterspelen. Schilderclubs zorgen voor een artistieke bijdrage en de muzikale omlijsting wordt verzorgd door diverse shantykoren. Dorpsbewoners in klederdracht maken het historische plaatje compleet. In Smallingerland nemen we alvast een voorproefje op de Kroningsdag, want op 27 april is het in de genoemde dorpen al groot feest.
Deze skûtsjes brengen groet op het IJ na kroning
Aan het einde van de middag vindt in de feesttent in het Slingepark de prijsuitreiking plaats. Ook nu zijn de skûtsjes voor het publiek weer van dichtbij te bekijken! Leuk om te weten is dat twee skûtsjes die op 30 april onze nieuwe Koning en Koningin op het IJ verwelkomen, te bezichtigen zijn.
Kortom, vanaf vrijdagmiddag 26 april, maar vooral zaterdag 27 april is het één groot feest in Drachten en de genoemde dorpen. Iedereen is van harte welkom!
Meer informatie www.skutsjejier.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht