Informatie voor de watersporter

Ecoclipper koopt Tukker

Een passie voor duurzaamheid, dat is de basis van het bedrijf EcoClipper. Deze week kocht het zijn eerste schip dat na een renovatie klaar is om een vaste lijndienst te gaan onderhouden op de Noordzee. Het gaat om de Tukker, een Schoeneraak van 40 meter uit 1912. Jaren voer de Tukker met vracht over de Noordzee. Vanaf 1980 werd het schip gebruikt als trainingsschip voor jongeren met een achterstand maar in 2012 werd het onderhoud de stichting te groot en sindsdien wacht de aak op een nieuw bestaan. Een nieuw leven dat deze week van start ging met het zetten van een handtekening.


Initiatiefnemer

Initiatiefnemer Jorne Langelaan zegt al te zijn benaderd door een breed scala aan bedrijven die hun producten op een duurzame manier willen verschepen. Met de aankoop van het schip Tukker wil EcoClipper deze dienst op een milieuvriendelijke manier gaan aanbieden.

Tres Hombres

Jorne Langelaan kennen we van het schip de Tres Hombres, de schoenerbrik die al jaren fairtrade-producten vervoert over de Oceaan. Momenteel ligt het schip bijvoorbeeld voor anker bij Barbados om met producten uit de Caribean zoals rum terug te zeilen naar Europa. Alles zonder motor, de Tres Hombres kan alleen zeilen. Jorne is een van de drie mannen die het project opstartten. Maar Langelaan wilde meer en richtte EcoClipper op.

EcoClipper500

Met EcoClipper wil Jorne Langelaan, anders dan de Tres Hombres doet, een vaste, duurzame dienstverbinding opzetten tussen verschillende kustplaatsen. Daarvoor ontwierp hij de EcoClipper500, een modern zeilend vrachtschip gebaseerd op de Nederlandse klipper Noach die in 1857 gebouwd werd in Kinderdijk. De bouw van de eerste EcoClipper500 laat nog even op zich wachten maar met de aankoop van de Tukker kan Langelaan in ieder geval beginnen met zijn duurzame transportlijn.

Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Nauticlink. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@nauticlink.com of contact hem via linkedin

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht