windverwachting

Een eigen boot: wat zijn de kosten?

Iedereen kent wel de cartoon van een boot-eigenaar die onder de douche met zeilpak aan
briefjes van honderd euro staat te verscheuren en eerlijk gezegd, soms voelt het wel eens
zo. Een boot brengt kosten met zich mee. Kosten die soms onvermijdelijk zijn en
kostenposten die je zelf in de hand hebt. Maar hoe veel kost een boot nou daadwerkelijk?

Aanschafprijs boot

Als eerste moeten we de aanschaf van een eigen schip financieren. Sinds de corona-pandemie ontstond er een ware run op boten. Met een eigen bootje kon je in je eigen bubbel blijven en er toch even helemaal uit zijn. Botenmakelaars wisten van gekkigheid niet waar ze nieuwe schepen vandaan moesten halen. Nog steeds worden schepen verkocht zonder dat ze maar aan de verkoopsteiger hebben gelegen of op een website hebben gestaan. De verwachting is dat de markt dit jaar weer iets rustiger zal worden.

Gratis?

Er zijn ook gratis boten te vinden. Wie op Marktplaats zoekt, kan bijvoorbeeld best eens een gratis boot tegenkomen. Dat je daar niet te veel van moet verwachten is een understatement. Het gaat om ‘gratis boten’ waar nog voor een flink bedrag aan moet worden gerestaureerd of gestrande projecten die nog moeten worden afgebouwd. De kosten van zo’n boot zijn dus alsnog aanzienlijk.

Voor 500 euro begint het al wat meer te lijken op een eigen bootje waar je met wat extra moeite mee zou kunnen varen. Kleine rubberboten met een lichte buitenboordmotor vallen bijvoorbeeld in deze categorie. Voor 1500 euro komen we in de serieuzere motor- en zeilbootjes. Maar niet iets om drie weken mee door Friesland te cruisen.

Serieuzere boten

Maken we de sprong naar 5.000 euro dan zien we serieuze ribs, goede zeilboten en kleine zeiljachtjes. Ook een eenvoudige sloep is te koop voor dit bedrag, dan wel voorzien van een buitenboordmotor. Dit zijn nog wel allemaal tweedehands boten. Verdubbelen we de prijs naar 10.000 euro dan komen goede schepen van onder de 10 meter in beeld. Een elektrische sloep of een klassieke overnaadse Zweedse, klassieke motorboot vallen in deze prijsklasse.
Met 25.000 euro komen kleine, nieuwe, zeewaardige boten binnen bereik. We zien nu ook speedboten en kleine wedstrijdzeiljachten. Voor dit bedrag is tevens een tweedehands kruiser te koop.
Wie een halve ton te spenderen heeft kan denken aan een mooie vlet of een Grand Banks Classic motorboot. Op het gebied van de zeiljachten koop je voor dit bedrag een goed onderhouden Koopmans 33.
Gebruikte Lemsteraken zitten globaal tussen de een en twee ton. De kosten voor een boot van 14 meter zijn 225.000 euro. Het laten bouwen van een grote Lemsteraak met veel (alle) opties kan al tegen de twee miljoen lopen.
Ook de prijzen voor een gebruikt motorjacht van 12 meter met flybridge beginnen zo bij een
ton en lopen snel op.

Brandstofgebruik boot

Is de boot eenmaal aangeschaft, dan is het tijd om ervan te genieten. Daarvoor moet de nieuwe schipper wel even langs het bunkerstation voor diesel in de tanks. Het verbruik van de dieselmotor is afhankelijk van de grootte van het jacht, maar gemiddeld ligt het verbruik tussen de 3 tot 5 liter per uur. Je zou ook kunnen zeggen dat elke 4 pk een liter brandstof per uur verbruikt.
Diesel kost op dit moment zo’n 2 euro per liter. Een dag rustig varen zou dus tussen de 40 en de 60 euro kosten. Wie haast heeft, verbruikt meer. Zeker die laatste knopen extra snelheid in je eigen boot kosten veel extra brandstof. Spreek je de volledige 220 pk van bijvoorbeeld een Bayliner 245 SB aan, dan verdwijnt er zo’n 50 liter per uur uit de tank.

Liggeld voor passanten

Hebben we lekker gevaren, dan is het tijd om ons drijvende paleisje aan de kade te leggen. We wonen dan opeens in een idyllisch dorp of midden in de stad. Na ‘t eten komt de man met de portemonnee en moet er worden afgerekend voor de ligplaats. De prijs voor liggeld is per meter en soms per vierkante meter schip. De prijzen liggen uiteen van 1,50 tot 2,50. Of, zoals op Terschelling waar kost het 0,80 euro kost per m2. Reken met een boot van 10 meter voor een nacht op een passantenplek tussen de 15 en 25 euro. Op Terschelling is dat dan dus 24 euro. Wie in een stad als Utrecht wil liggen, betaalt voor een emissievrij vaartuig onder de 10 meter een vast bedrag van 14,56 euro en daarna 1,46 per extra meter. Voor een emissie vaartuig is dat 20,80 euro tot 10 meter en 2,08 per meter erbij.

Klompje aan de hengel

Bij bruggen en sluizen komt het klompje aan de hengel nog wel eens naar beneden, maar er kan ook vaak aan het begin of eind van een serie bruggen worden afgerekend met pin. Meestal zijn de kosten zo’n vijf euro. Alles bij elkaar zijn de kosten voor een dag varen met je eigen boot zo rond de 50 euro, exclusief de ijsjes en een koud tapbiertje voor de schipper.

ligplaatsen jachthaven

Ligplaats eigen boot

Aan het eind van de vakantie brengen we het schip weer naar zijn vaste ligplaats in een haven. De tarieven voor een ligplaats verschillen sterk. Wie in het midden van het land een plek vindt, betaalt een flink tarief. Zo zijn de kosten voor een boot van 10 meter in de Marina Muiderzand 357 euro per maand. Er is daar een ‘summerdeal’ van 892 euro. Wie voor ‘t seizoen erin wil liggen betaalt 2.070 en voor het jaar rond in het water zijn de kosten 2.289 euro.
Een andere grote haven in het centrum van het land, is de Flevo Marina. Deze is ietsje goedkoper, hier geldt een maandprijs van 344 euro, een seizoen kost 1.689 euro en een jaarligplaats voor een schip van 10 meter is 2.008 euro.
Bij vakantieboerderij de Boeresloot in Sneek kost een box van 10.00 x 4.00 meter 810 euro. Het kan nog goedkoper: wie lid is van watersportvereniging Amstelmeer (à 50 euro) ligt voor 360 euro (12 euro per m2). Een lidmaatschap bij een watersportvereniging scheelt vaak flink in de kosten van je ligplaats. Maar daarvoor wordt er ook wel inzet voor de club verwacht, zoals bardienst of onderhoud van het terrein.

Kosten winterberging

Wie betaalt voor een heel jaar, kan de boot in het water laten liggen. Bij een goed onderhouden schip kan dit prima, zeker als er nog regelmatig mee wordt gevaren. Maar dat kan niet jaar na jaar. Eens in de zoveel jaar moet een schip in ieder geval voor groot onderhoud de kant op.

De meeste jachten gaan in de winter de wal op. En ja hoor, ook daar hangt een prijskaartje aan. Kijken we naar de Flevo Marina dan gelden er verschillende tarieven. Blijft de boot buiten op de kant, dan geldt een tarief van 24,95 per m2. Ons schip van 10×3 kost 748,50. Blijft de mast erop staan, dan komt er 65 euro bij voor de door de haven aan te brengen sjorbanden; 813,50. Wie z’n boot binnen wil stallen in een geïsoleerde hal komt op 60 euro, ofwel 1.800 euro. Het kan nog luxer met een verwarmde hal voor 67,50 ofwel 2.025 euro voor ons mooie bootje.
Daar komen nog kosten bij voor het winterklaar maken van je boot. Om de leidingen niet te laten bevriezen, wordt het water vervangen door antivries. De mast wordt van het schip gehaald en gaat in de mastenberging.

Jaarlijks onderhoud

De winter is de tijd voor het jaarlijkse onderhoud van je eigen boot. Wie veel tijd heeft, kan zelf aan der slag met een nieuwe antifouling-laag en andere klussen. Uitbesteden is ook een optie. Het laten aanbrengen van een nieuwe antifouling kost bijvoorbeeld standaard zo’n 25 euro per voet scheepslengte. Voor ons schip van 10 meter is dat 850 euro. Reken voor een kleine beurt voor de motor op 150 tot 300 euro, een grotere beurt kan oplopen tot 400 euro.

Totale kosten van je eigen boot

Stel we kopen een jacht van 25.000 euro van tien meter. Varen kost zo’n 50 euro per dag, dus bij een vakantie van 14 dagen zijn reiskosten en onderdak geregeld voor 700 euro. Ondertussen lopen de kosten voor de eigen vaste ligplaats van 1.700 euro natuurlijk door. De winterstalling kan voor 800 euro, maar staat de boot lekker binnen, dan betalen we nog een keer het zomertarief. De winter is de tijd van het onderhoud. Maar de prijs hiervan varieert per jaar. Verzekeringen bedragen zo’n 7% van het totale budget.


Tellen we alle kosten bij elkaar op dan zouden we kunnen stellen dat de kosten
van een boot van 10 meter zo’n 6.000 euro per jaar zijn. Grotere schepen zijn relatief duurder, reken op een 1.000 euro per meter. Kleinere boten leveren minder kosten op (500 per meter).


Dus het beeld van het onder de douche verscheuren van briefjes van honderd is niet zo heel gek, zeker als het tijdens de vakantie ook nog regent. Maar de vrijheid en de schoonheid van ons land vanaf het water, en het bezit van een eigen boot, daar kan geen bedrag tegenop:, dat is magisch.


2 Berichten

 • Hans Nienhuis

  3 weken geleden / 4 juni 2022 om 11:49 uur

  Het artikel maakt duidelijk dat het bezit van een boot, behoorlijk in de papieren kan lopen. Een boot van 10 meter kost ongeveer € 6000,- per jaar is de conclusie.
  Wij hebben twee boten, te weten een ex-zeil katjuitbootje van 5,2 meter voorzien van een buitenboordmotor, 9,9 pk high trust (nieuw aangeschaft) en een kajuitsloep van 7,3 meter met een dieselmotor van 50 pk. Allebei polyester. Allebei minstens derdehands.
  Opgeteld, bezitten wij dus 12,5 meter “bootlengte”.
  Welk bedrag moeten wij daarvoor jaarlijks ophoesten? Een bedrag waarin de brandstof en het onderhoud niet is inbegrepen?
  Zouden wij geen millimeter varen met beide boten, dan bedragen de vaste kosten voor ons circa € 1550,- per jaar.
  Gaat onze grote boot, na de winterslaap in een loods, wel te water, dan daalt dit bedrag tot circa € 1240,-. Laten we onze kleine boot onberoerd het hele jaar op de wal liggen, dan daalt het bedrag tot circa € 1165,-. Dit doen we natuurlijk niet, je koopt immers een boot om te gaan varen!
  Met een totale “bootlengte” van 12,5 meter, betalen wij dus jaarlijks nog geen kwart van de jaarlijkse kosten voor het bezitten van een boot van 10 meter.
  Hoe kan dit? Wij zijn beiden lid van een watersportvereniging, per jaar trekt het lidmaatschap totaal € 50,- uit onze portemonnees. Verzekering voor de twee boten, bedraagt € 260,- per jaar.
  We krijgen 50% korting op de premie door meer dan negen jaren schadevrij varen. Liggelden in de zomerhaven, dus twee boten: € 150,-.
  Veel w(v)aar voor weinig geld!
  Onze watersportvereniging organiseert nadat de boten te water zijn gegaan, een geheel gratis barbecue in eigen feesttent. Eens in de twee jaar is er een eveneens, geheel gratis feest in een horecagelegenheid. Twee redenen om zelfs zonder boot, lid te worden!
  Helaas ligt de haven, begrijpelijkerwijs, tjokvol.Tjokvol met boten van allerlei pluimage. Variërend van een roeibootje tot jachten van 15 meter en alles wat daar zeilend of gemotoriseerd, tussen zit.
  Wij zijn bij de vereniging gekomen in 2012 met onze kleine boot. In 2017 kochten we de grote. Helaas met vele verborgen gebreken.
  Letterlijk en figuurlijk, pech hebben. Inmiddels zijn we sinds de aanschaf € 15000,- lichter geworden aan modificaties, reparaties, nieuwe onderdelen… Een volledige opsomming zou de lezer in slaap doen vallen.
  Onze 12,5 meter “bootlengte” zou louter theoretisch bezien, € 7500,- per jaar kosten. Gelukkig hebben wij sinds 2017, “slechts” het dubbele van dit bedrag uitgegeven aan de grote boot.
  Natuurlijk geen gering bedrag. Maar wij verkeren in de gelukkige positie, naast het lidmaatschap van onze watersportverenig, dat wij noch huur, noch hypotheek hoeven te betalen.
  Als wij thuis gaan slapen hoeven wij aan niemand “liggeld” te betalen. En kunnen we daarom twee boten makkelijk in de vaart houden.
  Wij wensen alle watersporters een fijn seizoen en een behouden vaart!

  Hans en Paul.

  WAT M0GEN TWEE BOTEN KOSTEN?

  Het artikel maakt duidelijk dat het bezit van een boot, behoorlijk in de papieren kan lopen. Een boot van 10 meter kost ongeveer € 6000,- per jaar is de conclusie.
  Wij hebben twee boten, te weten een ex-zeil katjuitbootje van 5,2 meter voorzien van een buitenboordmotor, 9,9 pk high trust (nieuw aangeschaft) en een kajuitsloep van 7,3 meter met een dieselmotor van 50 pk. Allebei polyester. Allebei minstens derdehands.
  Opgeteld, bezitten wij dus 12,5 meter “bootlengte”.
  Welk bedrag moeten wij daarvoor jaarlijks ophoesten? Een bedrag waarin de brandstof en het onderhoud niet is inbegrepen?
  Zouden wij geen millimeter varen met beide boten, dan bedragen de vaste kosten voor ons circa € 1550,- per jaar.
  Gaat onze grote boot, na de winterslaap in een loods, wel te water, dan daalt dit bedrag tot circa € 1240,-. Laten we onze kleine boot onberoerd het hele jaar op de wal liggen, dan daalt het bedrag tot circa € 1165,-. Dit doen we natuurlijk niet, je koopt immers een boot om te gaan varen!
  Met een totale “bootlengte” van 12,5 meter, betalen wij dus jaarlijks nog geen kwart van de jaarlijkse kosten voor het bezitten van een boot van 10 meter.
  Hoe kan dit? Wij zijn beiden lid van een watersportvereniging, per jaar trekt het lidmaatschap totaal € 50,- uit onze portemonnees. Verzekering voor de twee boten, bedraagt € 260,- per jaar.
  We krijgen 50% korting op de premie door meer dan negen jaren schadevrij varen. Liggelden in de zomerhaven, dus twee boten: € 150,-.
  Veel w(v)aar voor weinig geld!
  Onze watersportvereniging organiseert nadat de boten te water zijn gegaan, een geheel gratis barbecue in eigen feesttent. Eens in de twee jaar is er een eveneens, geheel gratis feest in een horecagelegenheid. Twee redenen om zelfs zonder boot, lid te worden!
  Helaas ligt de haven, begrijpelijkerwijs, tjokvol.Tjokvol met boten van allerlei pluimage. Variërend van een roeibootje tot jachten van 15 meter en alles wat daar zeilend of gemotoriseerd, tussen zit.
  Wij zijn bij de vereniging gekomen in 2012 met onze kleine boot. In 2017 kochten we de grote. Helaas met vele verborgen gebreken.
  Letterlijk en figuurlijk, pech hebben. Inmiddels zijn we sinds de aanschaf € 15000,- lichter geworden aan modificaties, reparaties, nieuwe onderdelen… Een volledige opsomming zou de lezer in slaap doen vallen.
  Onze 12,5 meter “bootlengte” zou louter theoretisch bezien, € 7500,- per jaar kosten. Gelukkig hebben wij sinds 2017, “slechts” het dubbele van dit bedrag uitgegeven aan de grote boot.
  Natuurlijk geen gering bedrag. Maar wij verkeren in de gelukkige positie, naast het lidmaatschap van onze watersportverenig, dat wij noch huur, noch hypotheek hoeven te betalen.
  Als wij thuis gaan slapen hoeven wij aan niemand “liggeld” te betalen. En kunnen we daarom twee boten makkelijk in de vaart houden.
  Wij wensen alle watersporters een fijn seizoen en een behouden vaart!

  Hans en Paul.

 • Peter Vink

  3 weken geleden / 4 juni 2022 om 21:42 uur

  in compagnieshvnEnkhuizen box 8×3 €900 p/j incl €100 stroom.
  in zomerseizoen weekje in Andijk op bok: kraan, huur HD spuit , electr. Anti fouling max. €300
  ‘s winters in water: temp. schakelaar die bij 0,5 degr C 400 W kacheltje aanzet en als temp boven 0,5 C weer uitschakelt. kosten schakelaar ( Conrad Electr) 1 malig €69. keram. kacheltje 400/800W aCTION €12,95.
  Winter: zolang temp niet lange tijd beneden -10C geen anti-vries en 9pk Yanmar om 2j. 5 liter SAE 5W/30 ook Action ( prima specs) en ja daar heb je olie opzuig pomp/opvang voor nodig a €40?
  Dit zijn mijn minimale kosten voor noodzakelijk onderhoud.
  Wil je echt wedstijden winnen en North Sails om 2 jaar wordt het ander verhaal maar mijn nieuwe zeilen na 7 j. Hagoort high performance kort geleden €1500 goed doorgelat etc. moet je wel ff voor rijden en praten.
  Schoten en vallen, niet overal heb je dyneema nodig en minimale dikte tijdens actie korting kan soms besparing opleveren en ja, Musto/Gill kleding ‘t is prijzig maar HH is goedkoper en voldoet vaak prima.
  Zelf doen als geen 2 linkerhanden hebt en aftoe Joosten, Kniest Zaandam ed. in gaten houden.. daarmee lijkt het me toch ver onder jullie kosten paatje te kunnen blijven, maar eerlijk: vind het goed initiatief

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X