Informatie voor de watersporter

"Elke schipper moet bekwaam zijn…"

PERSBERICHT
Dongen – Ben Ros is expert in watersportopleidingen en de man achter watersportcursussen.nl. In onderstaande column neemt hij stelling tegen de gedachte, dat iedereen met een niet snel varende boot zo maar het water op kan. De wetgever is in deze heel duidelijk, het is alleen jammer dat de wetgever verzuimt aan te geven wat ze onder het begrip ‘bekwaam’ verstaat. Ze kan zich in ieder geval beroepen op de algemene regel dat iedere Nederlander de wet dient te kennen.
Bekwaam
Binnenvaart Politiereglement Artikel 1.09 luidt ‘Een schip mag niet varen indien het sturen niet wordt verricht door een daartoe bekwaam persoon.’ Dit geldt voor alle schepen en het is een van de weinige regelingen zonder uitzondering. Het staat helemaal los van de zogenaamde Vaarbewijsplicht. De bekwaamheidseis geldt bijvoorbeeld ook voor het varen met een roei- of zeilboot. Je mag alleen het water op als de boot bestuurd wordt door een bekwaam persoon.
Wanneer ben je bekwaam?
Voor bepaalde schepen zoals grote schepen en snelle boten zijn de eisen om te mogen varen nauwkeurig omschreven. Voor zeilers zijn er de CWO diploma’s waarmee je kunt aantonen dat je kunt zeilen. Het probleem zit bij de gemiddelde niet snel varende kajuitboot en sloep. Voor deze categorie zijn er geen heldere bekwaamheidseisen terwijl ze wel bekwaam moeten zijn.
Probleem
Zolang alles goed gaat, is er geen probleem. Het wordt pas lastig als er ongelukken gebeuren. Bij een aanvaring kan de tegenpartij beweren dat het jouw schuld is omdat je gewoon niet goed zou kunnen varen. Probeer dan maar eens om zonder papieren aan te tonen dat je wel bekwaam bent en wel kunt varen. Dat wordt een ellenlange discussie. Je kunt dit te voorkomen door een vaarbewijs te halen.
Basiskennis
Als je een sport beoefent, moet je de regels kennen. Dat geldt voor voetbal, tennis en golf maar ook voor de watersport. Met een goede kennis van de regelgeving kun je ongelukken maar ook stress en zinloze scheldpartijen voorkomen. Met meer kennis krijg je meer begrip voor je mede waterweggebruiker en wordt het varen voor iedereen een stuk aangenamer.
Meer informatie www.watersportcursussen.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht