Vaarroutes sloepennetwerk

Flevoland nu ook in Sloepennetwerk

Vaarroutes in de Flevopolder zijn nu officieel onderdeel aan het sloepennetwerk, een netwerk van mooie vaarwatertjes waar je met je sloep langs kunt glijden. Maar voegt Flevoland ook wat toe aan het sloepennetwerk?

Op kruispunten zijn bordjes geplaatst, net als bij het fiets-knooppunten netwerk op het land. Er is een app en een site waarop verschillende routes kunnen worden gepland. Het kortste rondje is zo’n twee uur varen. Het poldernetwerk strekt zich nu nog uit van Almere tot Zeewolde en Harderwijk. Er zijn plannen om ook Lelystad en zelfs Dronten op te nemen in het routenetwerk.

Kilometers


Aan vaar-kilometers geen gebrek in de polder. Maar voegt het ook wat toe? De tocht van de Noorderplassen in Almere naar de Harderhaven bij Harderwijk is maar liefst 45,6 kilometer waar je volgens de app zes en half uur over vaart. Dat betekent van tien tot vier non-stop doorstomen over de kaarsrechte Hoge Vaart. Je zou bijna een wacht-systeem gaan instellen, zo lang is die route. En wees eerlijk, de Flevopolder staat niet bekend om de pittoreske haventjes of historische weide-landschappen. Dit is een modern landschap waarin de rechte lijnen domineren.

Interactieve planner

De flinke afstanden over lange, rechte vaarten in de Flevopolder waren er altijd al. Die zijn natuurlijk niet ontstaan met de toevoeging aan het Hollandse sloepennetwerk. Maar door de handige interactieve routeplanner zie je nu wel precies welke uitdaging je aan gaat. Want niets is zo vervelend als een tocht waar maar geen einde aan lijkt te komen. Door het sloepennetwerk weet de watersporter welke uitdaging er op het programma staat. Er kan voldoende proviand worden ingeslagen. De crew kan een boek meenemen of een breiwerk. En de tocht zo plannen dat er aan het einde van de route een fijn cafe is. Want een biertje is lekker maar een ‘verdiend’ koud biertje smaakt nog veel beter. Kortom, Flevoland voegt zeker wat toe aan het sloepennetwerk, en het sloepennetwerk aan de lange Flevovaarwateren.

www.sloepennetwerk.nl

Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Nauticlink. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@nauticlink.com of contact hem via linkedin