windverwachting

Ontploffing Terneuzen

Foutje, bedankt

‘Doe nog maar een dynamietstaafje extra hoor, straks moeten we dat onder water allemaal af gaan breken’, zoiets moet aannemerscombinatie Sassevaart gedacht hebben bij de sloop van de oude Middensluis in Terneuzen. De meer dan een eeuw oude sluiswand wordt ‘nat’ worden gesloopt. Een stuk minder werk dan ‘droog’ slopen waarbij eerst een damwand moet worden geplaatst om de sluismuur steen voor steen te ontmantelen.

127 jaar oud

Al in 1895 werd er, na lang onderhandelen met België, begonnen met de bouw van deze sluis. In 1908 werd het waterwerk voor het eerst in gebruik genomen, twee jaar later verrichtte Koningin Wilhelmina de officiële opening. De historische sluis was eerst een zeesluis. Het complex is in de afgelopen 127 jaar vaak verbouwd. Bij de plannen voor een nieuwe Nieuwe Sluis ligt de Middensluis echter op de plek van de vaarroute. In 2014 werd er nog een handtekeningenactie georganiseerd in een poging om het historische bouwwerk te redden. Vergeefs.

Weinig feeling met dynamiet?

Dus boorden duikers onder water driehonderd gaten in de westelijke muur zodat het dynamiet de muur van binnenuit de muur zou slopen. Of de afdeling explosies van de aannemerscombinatie nou zo weinig feeling heeft met de kracht van dynamiet, of dat de hoge bazen op kantoor heb gezegd: ‘meer springstof, dat scheelt ons onderwatersloopwerk’, of beide… de klap is verwoestend. Niet alleen voor de sluismuur. Tot in de Ardennen is de aardbeving meetbaar. Huizen staan te trillen, deuren vliegen open. “Het leek alsof je op een schip stond”, twittert een Terneuzenaar. Er zijn inmiddels 25 schademeldingen binnen. Foutje bedankt. De aannemer hoeft de brokken nu alleen nog uit het water te vissen. Maar het laten ontploffen van de tweede sluismuur is voorlopig stilgezet. Eerst opnieuw leren rekenen. 

Foto en video: droneteam Rijkswaterstaat (Mario Vermeirssen)

Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Nauticlink. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@nauticlink.com of contact hem via linkedin

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X