Informatie voor de watersporter

Franse zeiler nu solo verder met open sportcatamaran voor een rondje om de wereld

Les Sables d’Olonne – Op 5 oktober van dit jaar verlaat een open catamaran van ruim zes bij vier meter de haven van Sables d’Olonne. Op het bootje Yvan Bourgnon en Vincent Beauvarlet. Het begin van een zeiltocht rond de wereld… Wat zegt u? Ja, een zeiltocht rond de wereld met een open sportcatamaran.

En sinds afgelopen woensdag heeft de gevaarlijke missie een nog dramatischer wending genomen. Want Beauvarlet heeft de uitdaging op de Canarische Eilanden wel voor gezien gehouden. En Bourgnon is nu alleen verder gevaren. Zonder de buitenwereld in te lichten. “Om er zeker van te blijven, dat zijn keus de juiste is…” Volgens zijn omgeving is het afhaken van zijn maat, nauwelijks van invloed geweest op Bourgnon’s plan en moreel. Zijn enige reactie is het installeren van een stuurautomaat geweest. De catamaranzeiler heeft z’n zeereis van zo’n 50.000 kilometer vervolgd zonder GPS, zonder weerberichten en zonder hulp.

Hoewel Zwitser van geboorte, is Yvan Bourgnon (1971) na vier jaar met z’n ouders rond de wereld te hebben gezeild, opgegroeid in Bretagne. En dat heeft hem gevormd. In 1995 wint hij de Mini Transat, twee jaar later met z’n oudere broer Laurent de Transat Jacques Vabres. En sinds die tijd volgen er jaren van records en schipbreuken (2002, Route du Rhum). Het liefst vaart Bourgnon op multihulls. De laatste jaren bij voorkeur op lichte en sportieve open Nacra’s en F18’s. Bourgnon is getrouwd en heeft twee zoontjes van 12 en 14.

Waarom Bourgnon z’n leven op het spel zet? “Ik wil graag laten zien dat je menselijke uitdagingen kunt aangaan, zonder dat je kolossale sommen geld nodig hebt. Ik wil het avontuur weer onderwerp van gesprek maken.” Over twee weken zou Bourgnon in Guadeloupe moeten aankomen. In september 2014 zou hij terug kunnen zijn van zijn catamaranreis rond de wereld. (Nauticlink, Libération, Defisma.com, Yvon Bourgnon, ledefidyvanbourgnon.com)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht