Informatie voor de watersporter
Aankomst Mark Slats

Golden Globe opnieuw van start

We kennen allemaal de Vendée Globe Race, de gruwelijke solo-non stop-rond de wereld-race. Deze ultieme uitdaging is ooit begonnen in 1968 als de Sunday Times Golden Globe race. Negen schippers startten toen vanuit Engeland om als eerste, zonder tussenstops en zonder hulp van buitenaf, de wereld rond te zeilen. De race was vanaf de eerste editie controversieel, een van de deelnemers aan deze eerste editie pleegde zelfmoord. Slechts een deelnemer kwam aan. De fransman Moitessier wilde niet meer finishen en bleef varen. Hij schreef er later fantastische boeken over.

Romantiek

De romantiek van die eerste Golden Globe Race in 1968 inspireert nog steeds zeilers van nu. In 2018, 50 jaar na de oorspronkelijke race, werd een revival gezeild van de eerste race. 18 schippers uit 13 verschillende landen startten de race. Volgens de regels moesten de boten voor 1988 zijn ontworpen. Ze voeren net als in 1968 zonder gps of andere elektronische hulpmiddelen. De vloot doorstond vreselijke stormen op de Zuidelijke Oceaan. De Franse zeillegende Jean Luc van de Heede, bijnaam VDH (spreek uit ‘vee-dee-asj’) won van onze oersterke Mark Slats maar bekende na de race te zijn geholpen met zijn routering. 

4 september

De Golden Globe van 2018 was zo zwaar, slechts vijf boten maakten de race af, dat het leek alsof dit een eenmalige revival was van iets uit het verleden. Niets is minder waar. Inmiddels staat er een nieuwe groep van 23 solozeilers klaar voor de editie van 2022 die start op 4 september van dit jaar. De Finse Tapio Lehtinen, die vijfde werd in de vorige race, is terug om de uitdaging opnieuw aan te gaan. Hij deed 322 dagen over zijn vorige race. Marc Sinclair uit Australië strandde in zijn thuisland en is momenteel bezig zijn enkel-stop-rond de wereld af te maken. Hij is onderweg naar start- en finishplaats Les Sables d’ Olonne. Voor hem zal Les Sables eerst nog zijn finishplaats zijn en later dit jaar de startplaats voor een nieuwe ronde. 

Professioneler

De andere deelnemers zeilen de Golden Globe voor de eerste keer. Maar we zien minder avonturiers dan in de eerste revival-versie. Een aantal van de deelnemers heeft ervaring in grote wedstrijd-circuits als de mini-transat, Figaro, Open 60 en Clipper 70. De Fransman Damien Guillou vaart zelfs in een door de franse bouwmarkt PRB gesponsorde boot. PRB kennen we van de gezonken Imoca van Kevin Escoffier in de laatste Vendée Globe, hij werd gered door Jean le Cam op volle zee.

Mark Slats

De route is gelijk gebleven maar er zijn nu vier ‘Film Drop Points’ in plaats van een enkele. Bij deze punten, die zijn gepland op Lanzarote, Kaapstad, Hobart en Punta del Este, geven de zeilers hun filmrolletjes af. Ze mogen niet aan land maar kunnen wel even kort bijpraten met journalisten, vrienden en familie. Het enige Film Drop Point in de vorige race, bij Hobart, was voor Mark Slats het moment dat hij vuur in z’n ogen kreeg. Vanaf dat moment ging hij fanatiek wedstrijdzeilen en wist bijna de ervaren fransman te verslinden. Het korte menselijke contact doet de zeilers veel goed. Helaas staan er dit keer geen Nederlandse zeilers op de startlijst. De Nederlandse zeiler Eli van den Broek is betrokken bij de organisatie. 

Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Nauticlink. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@nauticlink.com of contact hem via linkedin

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht