123 stickers

IC-M94DE

Handheld marifoon met AIS, nuttig of gadget?

De nieuwste Icom marifoon heeft een “special mention’ gekregen bij de Dame awards, de verkiezing van de meest innovatieve nieuwigheidjes in de watersport. Het gaat om het model IC-M94DE de eerste handheld marifoon met niet alleen GPS maar ook AIS.

Wat is AIS?

De afkorting AIS staat voor Automatisch Identificatie Systeem. Schepen zenden via de marifoon-frequentie constant gegevens uit. Die gegevens worden opgepikt door walstations die ze vervolgens weer uitzenden. De gegevens bestaan uit vaste onderdelen zoals de bootnaam en het soort boot, bijvoorbeeld of je een visser bent, een vrachtvaarder of zoals in ons geval: pleziervaart. Naast de vaste gegevens wordt van elk schip ook veranderde informatie meegestuurd: Positie, snelheid en koers. Dankzij AIS kunnen schepen elkaar goed in de gaten houden en contact met elkaar opnemen als dat nodig mocht zijn, zoals wanneer schepen op een ramkoers varen. Voor de beroepsvaart is AIS verplicht, voor recreanten is een aparte categorie AIS in het leven geroepen die minder prioriteit krijgt bij het verzenden van de informatie. AIS heeft dus altijd vertraging, soms is die verwaarloosbaar, soms is die tien minuten.

Er bestaan al langer vaste marifoons met een AIS schermpje maar meestal worden de bewegende driehoekjes getoond op een groter scherm van een aparte AIS-unit of als layer op de plotter-kaart. Maar nu is er dus een mobiel apparaat waarop de positie van schepen in de omgeving kunnen worden bekeken. Wat hebben we daar aan? Is het nuttig of is het eerder een leuke gadget en wil Icom alleen laten zien hoeveel technologie ze in een kastje kunnen proppen.

Alleen zien

Een belangrijk aspect van de IC-M94DE is dat de marifoon alleen AIS gegevens kan ontvangen en niet sturen. AIS is een veiligheidsmiddel en verbetert de zichtbaarheid van schepen. Zien is daarbij minder belangrijk dan gezien worden. AIS is wel altijd gekoppeld aan een schip. Het is dus logisch dat een handheld marifoon geen eigen ASIS gegevens mag uitzenden. Maargoed, iets is meer dan niets, je kunt wel ‘om je heen kijken’ in het donker of in de mist.

GPS

AIS is altijd gekoppeld aan een gps-positie. De IC-M94DE heeft dan ook niet alleen AIS maar ook gps. De marifoon geeft snelheid en koers en het is mogelijk om naar een waypoint te navigeren. Natuurlijk heeft deze gps geen kaart waarover je jezelf ziet bewegen. Maar de gps kan gebruikt worden om mee te navigeren.Voor wie interessantDe AIS functie in de IC-M94DE is zeker geen zinloze gadget.

Voor wie is deze marifoon interessant?

Grotere schepen hebben meestal een eigen AIS-installatie en een vorm van gps aan boord. De IC-M94DE functioneert dan meer als backup mocht het hoofdsysteem uitvallen. Het is natuurlijk ook handig om even snel op de marifoon te kijken of koers en snelheid nog kloppen zonder naar de kaartentafel of de plotter te moeten, bijvoorbeeld op het voordek. Ook kan deze luxe handheld bijvoorbeeld mee in de bijboot, die daardoor over een compleet navigatie-systeem beschikt. Tenslotte is deze marifoon ook interessant voor kleine boten of kajaks. Niet alle functies zullen direct nodig zijn maar het prettig om ze achter de hand te hebben.

De IC-M94DE heeft een redelijke prijs van 350 euro, zeker voor wat de marifoon allemaal te bieden heeft.

Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Nauticlink. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@nauticlink.com of contact hem via linkedin

1 Bericht

  • Kees Koek

    10 maanden geleden / 19 november 2021 om 13:56 uur

    Volgens mij hebben die extra functies ook een duidelijk nadeel: extra stroomverbruik. Een marifoon met ingebouwde GPS en AIS zal meer stroom verbruiken dan een “kale” marifoon zonder die functies, waardoor hij of minder lang zal meegaan. Dus als je die functies niet echt gaat gebruiken dan ben je zonder beter af.

Berichtensectie gesloten.

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X