Informatie voor de watersporter

Het grootste elektrisch proefvaren event van Nederland

Duurzaam Varen Dag Amsterdam zaterdag 24 juni

Zaterdag 24 juni aanstaande vindt tussen 11:00 en 17:00 uur het grootste evenement over elektrisch varen plaats bij de Nautix Marina in Amsterdam. Tijdens dit evenement krijgen bezoekers uitgebreid de
gelegenheid tot proefvaren op een breed scala van elektrisch aangedreven boten. Gedurende de gehele dag wordt er daarnaast voorlichting gegeven omtrent alle ontwikkelingen op het gebied van elektrisch varen en zal de Gemeente Amsterdam haar beleid inzake Amsterdam Uitstootvrij 2030 verder toelichten en met name ingaan op de regelgeving voor de pleziervaart. Nieuwe boten op het binnenwater van Amsterdam dienen vanaf 1 januari 2025 elektrisch aangedreven te zijn, bestaande bootbezitters krijgen nog 5 jaar de gelegenheid om te bouwen of over te stappen.

Elektrisch varen: zelf ervaren.
Tijdens de Duurzaam Varen Dag is het vooral de bedoeling zelf te ervaren hoe fijn het elektrisch en
duurzaam varen eigenlijk is. Of het nou om kleine open sloepen gaat of grotere schepen met zeer krachtige elektromotoren, voor langzaam- of snelvaren, voor de meeste typen van recreatie op het water is er een goede oplossing. Stil, onderhoudsarm en uitstootvrij en dus veel beter voor het milieu. Diverse partijen uit het duurzaam varen segment laten hun producten en oplossingen zien. Voor mensen met een smalle beurs of een wat ruimer budget, voor beginners en zeer ervaren watersporters. Veel komt aan bod tijdens informatiesessies: elektromotoren, (draagbare-) accu’s, oplaadmogelijkheden, de opties tot ombouw van bestaande boten en nog veel meer. En in de diverse stands worden veel oplossingen tentoongesteld.

De ontwikkelingen gaan hard.
Duurzaam en elektrisch varen is niet meer weg te denken uit de maritieme wereld. En de ontwikkelingen
gaan hard. Daar waar er in het verleden met name zorgen waren over actieradius en vaarduur, hebben
batterij-innovatie en de efficiëntieslag in elektromotoren tot een enorme toename in vaarbereik geleid.
Ondertussen wordt er hard gewerkt aan oplossingen in de laadinfrastructuur en ontwikkelt waterstof zich
razendsnel als range-extender. Om maar een paar voorbeelden te noemen.

De Coalitie Duurzaam varen
De Duurzaam Varen Dag wordt georganiseerd door de Coalitie Duurzaam Varen, een
samenwerkingsverband van veel innovatieve aanbieders in het duurzaam varen segment, en de Gemeente Amsterdam. Doel van de Coalitie is het brede publiek te informeren over elektrisch en duurzaam varen door het verhogen van kennis, het zelf laten ervaren van elektrisch varen en het demonstreren van de zich zeer snel ontwikkelende technologie.

Voor meer informatie: duurzaam-varen.org

Dit bericht is geplaatst door de nieuwsdienst van Nauticlink. Heb je vragen of opmerkingen over dit bericht, neem contact met ons op via nieuwsdienst@nauticlink.com. Je kunt ook zelf persberichten en nieuws tips doorgeven aan onze redactie. Meer informatie hierover vind je op onze nieuwsdienstpagina.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht