windverwachting

'HISWA Product van het Jaar': de lithium accu, de touch plotter, de ophaalbare ringmotor of het vloeistofgekoelde schroefassysteem?

PERSBERICHT
HISWA_product_van_het_jaar_2013Amsterdam – Een vakjury heeft vier producten genomineerd voor het HISWA Product van het Jaar 2013: de Zeus Touch plotter van Holland Nautic, de Lithium accu van Rebelcell, de Ophaalbare ringmotor van De Stille Boot en de vloeistofgekoelde DriveMaster Ultra schroefassystemen van ID Technology/ Bellmarine. De uiteindelijke winnaar van de prijs wordt bekendgemaakt op de openingsdag van de HISWA Amsterdam Boat Show, die van 6 tot en met 10 maart gehouden wordt in Amsterdam RAI.
De vakjury was aangenaam verrast door de inzendingen van dit jaar. De vier genomineerden voor de HISWA Product van het Jaar-prijs ontlopen elkaar niet veel, aldus de jury. “Ze mogen allemaal trots zijn op hun nominatie.”
Zeus Touch
De Zeus Touch plotter van Holland Nautic is genomineerd, omdat hij alles kan wat een goede plotter kan, en meer. Volgens juryvoorzitter Jan Briek is het een interessant product voor zowel wedstrijdzeilers als toerzeilers. “Het biedt tal van extra functies en in combinatie met de prijs is dit echt een hebbeding voor de gemiddelde zeiler.”
Lithium accu
Rebelcell is genomineerd, in eerste instantie voor de 12V200 Marine, al straalt de nominatie ook af op de kleinere versie van deze lithium accu, de 12V25. “De Rebelcell is lichter, kleiner en sneller op te laden dan andere accu’s. Het is een goede accu voor elektrisch varen, maar kan ook bestaande accu’s vervangen. Hij heeft een langere levensduur, en is bovendien goed beveiligd. Daarnaast is de accu simpel, goedkoop en makkelijk te installeren”, aldus Jan Briek.
Ophaalbare ringmotor
De ophaalbare ringmotor, in Nederland op de markt gebracht door De Stille Boot, verdient volgens de jury een nominatie omdat het een slimme doorontwikkeling is van de bestaande ringmotor. Jan Briek: “De Torque-Jet Retractable, zoals de motor officieel heet, biedt een geïntegreerd systeem, waarmee je eenvoudig een elektromotor in je zeilboot kunt bouwen. Het is een mooi systeem, vooral geschikt voor de wat duurdere day sailers.”
DriveMaster Ultra
Bellmarine tot slot kreeg een nominatie voor haar compacte, kleine en complete leveringsprogramma aan roestvaste, vloeistof gekoelde schroefassystemen. “De DriveMaster Ultra is uitkomst van het bijna ultiem optimaliseren van wat Bellmarine al jaren doet.”, zijn de woorden van juryvoorzitter Jan Briek.
Competitie
Voor de HISWA Product van het Jaar-prijs waren behalve de vier genomineerde producten nog twee bedrijven gevraagd hun in totaal drie producten aan de jury te presenteren. Dat waren de coating van Craft Nautic, die de boot voor langere tijd beschermt, de Instant Trust Marine koolstoffilter van Wimaca Beheer, die het drinkwater aan boord zuivert met behulp van uv-technologie, en de I-Control van Bellmarine, de oplossing voor het verzenden van data naar smartphone of tabletcomputer.
Nieuwe naam
Het HISWA Product van het Jaar vervangt de HISWA Innovatieprijs. De nieuwe naam van de prestigieuze prijs biedt een bredere ‘kapstok’ voor zowel het selectie- als het nominatieproces. Naast innovaties wil de beursorganisatie ook andere, recent ontwikkelde, onderscheidende producten in aanmerking laten komen voor de prijs. Daarnaast ligt de naam beter in lijn met de benaming van andere verkiezingen die de HISWA organiseert, zoals de HISWA Boot van het Jaar.
Criteria
De criteria van de prijs zijn eveneens aangepast. Het onderscheidende karakter en de toepasbaarheid van het product vormen belangrijke criteria bij de beoordeling, samen met het prijsniveau en het belang voor de watersport en de consumentenmarkt. Bovendien moet het product al op de markt verkrijgbaar zijn en gepresenteerd worden op HISWA 2013.
Jury
De vakkundige jury van de HISWA Product van het Jaar-prijs stond dit jaar voor het eerst onder leiding van Jan Briek (hoofdredacteur ANWB/Waterkampioen), die de voorzittershamer overnam van Marjolein Doomen. Ook scheepsbouwdeskundige Guido Beekmann en yachtdesigner Guido de Groot traden dit jaar toe tot de jury, die verder bestond uit Jac Spaans (voormalig professor TU Delft en voormalig directeur Nederlands Instituut voor Navigatie), Hans Hopman (hoogleraar aan de TU Delft) en jachtontwerper Kees van de Stadt.
Het Nieuwe Producten Plein
Naast de nominaties is op het Nieuwe Producten Plein tijdens HISWA 2013 een selectie van nieuwe producten te zien die de jury ook als zeer de moeite waard bestempelde. Bekende bedrijven en merken, maar ook opvallende nieuwkomers tonen de juwelen en primeurs uit hun collectie aan het publiek op het Nieuwe Producten Plein.
Over HISWA Amsterdam Boat Show
De HISWA is dé ideale start van het watersportseizoen voor alle watersporters. Op de HISWA vindt u alles voor op en om de boot. HISWA 2013 wordt gehouden van woensdag 6 tot en met zondag 10 maart in Amsterdam RAI. De beurs is doordeweeks geopend van 11.00 tot 22.00 uur en in het weekeinde van 10.00 tot 18.00 uur. Jongeren tot en met 16 jaar hebben gratis toegang.
Meer informatie is te vinden op RAI – Hiswa Amsterdam Boatshow

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X