windverwachting

HISWA: verkoop via jachtmakelaars van gebruikte motorjachten is in eerste kwartaal 2018 gestegen

PERSBERICHT
Amsterdam – De verkoop van gebruikte motorjachten steeg in het eerste kwartaal van 2018 met maar liefst 10% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2017. Dat melden jachtmakelaars die zijn aangesloten bij de Nederlandse Bond van Makelaars in Schepen (NBMS) en HISWA Vereniging, brancheorganisatie van de watersport.
“De stijging van de verkoop van het aantal motorjachten zien we niet terug bij de verkoop van het aantal zeiljachten”, zegt Harald Falkeisen, voorzitter van de NBMS. “Een andere indicatie van een aantrekkende markt is dat het verschil tussen vraag- en verkoopprijs steeds kleiner wordt.”
Ondanks een lichte terugval van 3% in de totaalomzet ten opzichte van het eerste kwartaal van 2017, stemmen de kwartaalcijfers positief. Deze kleine daling is waarschijnlijk toe te schrijven aan het koude voorjaar. Dat speelt een negatieve rol bij zowel het afronden als bij het sluiten van nieuwe transacties.
Sloepen en speedboten wisselen snel van eigenaar
“De gemiddelde tijd dat een jacht te koop staat is een klein jaar. Open boten zoals sloepen en speedboten wisselen echter sneller van eigenaar. De ontwikkeling in de markt zoals we deze nu zien geeft vertrouwen voor de toekomst. Wanneer een jacht goed onderhouden is en tegen de juiste prijs in de markt gezet wordt, is een nieuwe eigenaar binnen afzienbare tijd gevonden”, stelt Falkeisen.
De gegevens voor dit onderzoek zijn verzameld via NLyachts.com, een gezamenlijk initiatief van de gecertificeerde jachtmakelaars die zijn aangesloten bij HISWA Vereniging en/of NBMS.
Meer informatie www.hiswa.nl en www.nbms.nl

1 Bericht

 • Arthur

  4 jaar geleden / 24 april 2018 om 08:28 uur

  Welke motorjachten, in welke prijsklasse, stegen qua verkoop?
  Boven de 100.000 euro of eronder?
  De zeiljachten blijven moeizaam gaan door vergrijzing en het feit dat jonge menen geen boot kopen. Niet nieuw en niet tweedehands.74% van de zeilboot eigenaren is inmiddels boven de 55 jaar. Dit percentage is gegroeid van 13% in 2013 naar 74% in 2018.
  De verwachting tot 2030, 2040 en 2050 is dat het percentage toeneemt en bovendien de gemiddelde leeftijd stijgt. Een verdere afname van het aantal zeilboot eigenaren wordt verwacht. Prijzen dalen nu al sterk, verkoop stagneert dramatisch.
  Deze week is bij Jachtbouwer Bavaria Yacht in Duitsland is faillissement aangevraagd.

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X