Informatie voor de watersporter

HISWA wil dat superjachten gemakkelijker onder Nederlandse vlag kunnen varen

Lancering Flying the Dutch flag op woensdag 16 november 2016 tijdens METSTRADE in RAI AMSTERDAM. Op de foto van links naar rechts: - Tineke Netelenbos, KVNR - Geert Dijks, HISWA Vereniging - Melanie Schultz van Haegen, Ministerie I&M - Koen Overtoom, Havenbedrijf Amsterdam
Lancering Flying the Dutch flag op woensdag 16 november 2016 tijdens METSTRADE in RAI AMSTERDAM. Op de foto van links naar rechts:
– Tineke Netelenbos, KVNR
– Geert Dijks, HISWA Vereniging
– Melanie Schultz van Haegen, Ministerie I&M
– Koen Overtoom, Havenbedrijf Amsterdam
PERSBERICHT
Amsterdam – Minister Melanie Schultz van Haegen van het ministerie Infrastructuur en Milieu heeft woensdag tijdens de METSTRADE met een flinke stoot van een scheepshoorn Flying the Dutch flag on superyachts officieel gelanceerd.
Flying the Dutch flag is de populaire vertaling van het Commercial Cruising Vessel-project en omvat een aantrekkelijke wettelijke regeling voor vanuit Nederland commercieel geeëxploiteerde superjachten. HISWA Vereniging maakte zich als brancheorganisatie van de (super)jachtbouw en watersportindustrie – samen met KVNR en Havenbedrijf Amsterdam – hard om deze regeling voor elkaar te krijgen.
In haar speech benadrukte de minister de inzet van HISWA Vereniging: “HISWA toont ambitie, lef en ondernemingszin met het Commercial Cruising Vessel-project. Meer superjachten onder de Nederlandse vlag leidt tot meer werk in Nederland. Het Rijk schept een ondernemersklimaat door het scheepsregister te verbeteren en ‘Large Yacht Code 3’ in te voeren. Zo wordt het makkelijker om jachten onder de Nederlandse vlag te brengen.”
Nieuwe service-industrie
Geert Dijks, directeur bij HISWA Vereniging, haalde in zijn speech aan dat de Nederlandse superjachtbouw internationaal een toppositie inneemt. “We staan in het buitenland uitstekend bekend om ons vakmanschap, betrouwbaarheid en kwaliteit. Dankzij onze rijke maritieme historie ontwikkelden we veel expertise in het bouwen van jachten. Daarnaast kent Nederland een sterk in de keten samenwerkend cluster van gespecialiseerde bedrijven. Naast de nieuwbouw zetten we met Flying the Dutch flag een geheel nieuwe service-industrie op.”
De randvoorwaarden ervoor zijn inmiddels rond, zoals heldere fiscale afspraken, implementatie van internationale technische regelgeving in de Nederlandse schepenwet en acceptatie van de internationale MCA-certificering voor bemanningen. HISWA Vereniging rolt in 2017 het project verder uit en hoopt daarmee de service-industrie rond superjachten daadwerkelijk naar ons land te halen.
Achtergrondinformatie Flying the Dutch flag
Flying the Dutch flag on superyachts omvat ‘one stop shop’ voor het bouwen, registreren en bemannen van een superjacht. Het transparante en complete servicepakket neemt jachtmanagers en bouwbegeleiders veel onnodige rompslomp uit handen. Met Flying the Dutch flag wordt het managen van een superjacht op een hoger niveau getild. Varen onder de Nederlandse vlag staat internationaal bekend als betrouwbaar, professioneel en veilig.
Maar liefst 10% van de aanschafwaarde van een superjacht wordt besteed aan het in de running houden van een jacht. Denk aan registratie, fiscale issues en bemanning. Een superjacht is te beschouwen als een bedrijf: er werkt personeel, er worden materialen ingekocht en de papieren moeten in orde zijn. Met de aantrekkelijke service van Flying the Dutch flag wordt dit traject veel eenvoudiger, transparanter en veiliger.
Meer informatie www.hiswa.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht