Informatie voor de watersporter

Holterman’s innovatieve nieuwe 20m Xtreme-60 gaat begin 2024 te water.

De Nederlandse scheepswerf Holterman voegt een nieuwe 60-voeter (20m) toe aan zijn Xtreme-reeks van flexibele, multifunctionele motorjachten. De bouw van de eerste Xtreme-60, die comfortabel tussen de bestaande Xtreme-54 en Xtreme-78 modellen zal liggen met hun gespierde lijnen, trawlerramen en slanke profiel, is al in volle gang.

De bouw van de romp is al voltooid en de aandacht verschuift nu naar de bovenbouw. Het ontwerp van Bernd Weel vraagt om complexe vormen en veel rompopeningen om natuurlijk licht naar binnen te laten stromen. In het late voorjaar worden de twee secties samengevoegd en verhuist de boot naar Holtermans hypermoderne scheepswerf in Meppel voor de afbouw. 

“Toen we met ons project bij Holterman aankwamen, hadden we echt een goede klik”, aldus de ervaren eigenaar achter de eerste Xtreme-60, die een eerste cruise naar Noorwegen plant. “Toen zagen we de trawlerramen op de grotere Xtreme en de mogelijkheden voor het voordek en we hielden van het concept. Het binnenvolume van de boot is ook enorm.”

Het ontwikkelingswerk aan de Xtreme-60 is schatplichtig aan de grotere Xtreme-78, met zijn royale buitenruimte. Het lange achterdek is ontworpen om zowel in de schaduw als in de zon te kunnen loungen en biedt veel ruimte voor entertainment. Brede zijdekken verscholen achter diepe, veilige verschansingen lopen naar voren naar een stijlvolle lounge op het voordek. Een dranktafel en twee banken met zitplaatsen in mat witte Sunbrella-stof vormen de perfecte plek voor een zonsondergang. Dankzij de uitsparingen in de verschansing heeft u zicht op het glinsterende water beneden en kunt u gemakkelijker aanleggen.

Aan de andere kant van de boot ligt een heerlijk flexibele beach club. Als de spiegel gesloten is, is een diepe, gevoerde zitting een uitstekende plek om het kielzog van het jacht te aanschouwen. Maar een hydraulisch bediend paneel opent ook een diepe lazarette voor het opbergen van waterspeelgoed, duikuitrusting, fietsen of andere uitrusting. Het zwemplatform kan worden neergelaten voor gemakkelijkere toegang tot de zee, en dient tevens als lift en opslagplaats voor een tender tot 5,5 meter lengte.

“Het ontwerp-DNA is zeer typisch voor Xtreme,” aldus Weel. “We hebben ons gericht op deze sculpturale oppervlakken die reflecties en schaduwen creëren. Voor de 60 hebben we ons gericht op lange doorlopende lijnen die echt lengte creëren. In het ontwerp van de romp is er heel wat tumblehome, wat het heel elegant maakt. Al het glas is met elkaar verbonden en omsluit de salon. Er zijn slechts drie grote glasoppervlakken.”

Voor meer informatie: Holtermanshipyard.nl

Foto: Holterman Shipyard

Dit bericht is geplaatst door de nieuwsdienst van Nauticlink. Heb je vragen of opmerkingen over dit bericht, neem contact met ons op via nieuwsdienst@nauticlink.com. Je kunt ook zelf persberichten en nieuws tips doorgeven aan onze redactie. Meer informatie hierover vind je op onze nieuwsdienstpagina.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht