'Hoogste tijd om serieus na te denken over het Klein Vaarbewijs 2020'

Column
Dongen – Op de site Watersportcursussen.nl staan verschillende mogelijkheden om je voor te bereiden op het examen voor het vaarbewijs. Zowel online als mondeling. Cursusleider is Ben Ros. Na een lange carrière in het onderwijs, richtte hij opleidingsinstituut Vaarbewijsopleidingen (VBO) op. Ros is een echte watersporter. Een watersporter met een duidelijke mening. Zeker als het om het fenomeen ‘Vaarbwijs’gaat. Hieronder zijn column…
Met de vaarbewijsplicht valt het in Nederland wel mee. Voor een gemiddelde zeil- of motorboot heb je geen vaarbewijs nodig. Er zijn maar twee categorieën waarvoor een vaarbewijsplicht geldt. Dat zijn: snelle boten, boten die sneller kunnen dan 20 km/uur en grote boten, langer dan 15 m. Bijna de hele verhuurvloot in Nederland bestaat uit boten waar je geen vaarbewijs voor nodig hebt.
Vreemd
Je mag zonder vaarbewijs met een jacht van ruim 14 meter door heel Nederland varen; van de Waddenzee tot en de Westerschelde. En als een jetskiër op het IJsselmeer een beetje op neer langs de kust wilt scheuren heeft hij Vaarbewijs 1 en 2 nodig. Hij moet dan alles weten van navigeren en koersen uitzetten, iets wat een zeiler met een zeiljacht van ruim 14 meter die het IJsselmeer wil oversteken niet hoeft te weten. Voor het varen met een zeilboot tot 15 meter heb je geen vaarbewijs nodig terwijl dat zeilen toch een stuk lastiger is dan het varen met een jetski. Raar maar waar.
Wat is wijsheid?
Als je een sport bedrijft, is het logisch dat je spelregels kent. Dat geldt ook voor de watersport maar het ligt er ook een beetje aan waar je vaart. Als je aan het waterskiën bent op een speciaal daarvoor bestemt gebied, heb je weinig te maken voorrangsregels betreffende hoofdvaarwater-nevenvaarwater, groot-klein enzovoort. Maar als je vaart op de doorgaande vaarwegen waar veel beroepsvaart en ook zeevaart vaart, zijn de voorrangsregels belangrijk voor alles wat zich op het water bevindt, van roeiboot tot superjacht ongeacht de lengte of snelheid. Ik ben een groot voorstander van een vaarbewijsplicht voor alles wat op de doorgaande vaarwegen vaart. Nu de zomerdrukte weer is aangebroken, heb ik respect voor alle binnenschippers die tussen de pleziervaart door moet laveren. Dat is bijna niet te doen. Gelukkig loopt het tot nu toe meestal goed af, dat is prettig maar wellicht ook de reden dat er weinig aandacht is voor dit probleem.
Veranderingen
Per 01-01-2020 gaat de examinering van het vaarbewijs over van de watersportbonden (VAMEX) naar het CBR, bekend van de rijexamens. Wellicht is dat een moment om na te denken over de zin en onzin van het huidige vaarbewijs en van de vaarbewijsplicht.
Het Klein Vaarbewijs stamt uit de vorige eeuw (1982) en bestaat inmiddels 36 jaar. In de afgelopen decennia is er veel veranderd maar Klein Vaarbewijs is steeds hetzelfde gebleven, ook toen het 1992 verplicht werd. Het Klein vaarbewijs is nog steeds bedoeld voor grote boten (langer dan 15 meter) en snelle boten (sneller dan 20 km/uur) en er is nog steeds geen praktijk examen. Het is de hoogste tijd dat we serieus gaan nadenken over Klein Vaarbewijs anno 2020.
Meer informatie www.watersportcurussen.nl of www.stuurbrevetonline.be

14 Berichten

 • Frans

  4 jaren geleden / 19 juni 2018 om 20:00 uur

  Het huidige vaarbewijs is hetzelfde als een schriftelijke cursus zwemmen.

 • Job

  4 jaren geleden / 20 juni 2018 om 07:03 uur

  De laatste zin van de voorlaatste alinea zegt alles. “Meestal loopt het goed af”.
  Waarom reguleren als bijna alles goed gaat.
  Het is wachten op een fietsrijbewijs als we zo doorgaan, als wandelaar aan het verkeer deelnemen….. hoe lang mag dat nog zonder examen?

 • Kees Hordijk

  4 jaren geleden / 13 juli 2018 om 00:10 uur

  Ik vaar een kleine vijftig jaar en heb geen vaarbewijs. Wel tien jaar eigen motorjacht. Afgelopen winter toch de cursus Vaarbewijs gedaan, omdat ik me wilde overtuigen van de meerwaarde. 0,0 leer je over mentaliteit in de watersport. 0,0 over “hoe maak je het elkaar plezierig/gemakkelijk. Voor mij dus geen meerwaarde.

 • Leendert

  4 jaren geleden / 13 juli 2018 om 06:55 uur

  Sinds jaren doen vele duizenden mensen mee aan het vaarbewijsexamen. Je kan gerust stellen dat het wel goed gesteld is met de kennis van de maatregels en de basis van de navigatie.
  Het is daarom niet echt nodig dat te gaan verplichten voor kleinere schepen ( bv vanaf 9 m ).
  Een praktijktest is al helemaal geen zinvolle gedachte, hoeveel verschillende categorieën moeten dan worden ingesteld. Nog even daargelaten wie die test dan moet uitvoeren.
  Naar mijn idee zou goede voorlichting over de vaart op moeilijke vaarwater (Rijn, Maas, Waar en dergelijke) zinvoller zijn dan nog meer regelgeving dan die er al is.

 • Robert van den Berg

  4 jaren geleden / 13 juli 2018 om 08:56 uur

  Het verplicht stellen van een vaarbewijs voor het huren van motor of zeilboten is een goede oplossing.
  Dit is ook van toepassing op buitenlanders die hier in Nederland van ons vaarwater gebruik maken.

 • Klaus Spithost

  4 jaren geleden / 13 juli 2018 om 10:11 uur

  Als waterbewoner, op een varend voormalig vrachtschip van 30 meter, (en met dus een Groot Pleziervaarbewijs) heb ik bijna dagelijks “last” van de onkunde van “schippers” op motorjachten tot 15 meter. Het schiet alle kanten op en lijkt echt geen idee te hebben van de basisregels.
  Het gros heeft het nog zo druk met het onder de knie krijgen van de bediening van de schepen, waar ze dan vaak voor het allereerst op varen, om om zich heen te kijken naar het andere verkeer en daar rekening mee te houden.
  De (iets) meer ervaren schippers (2 weken of meer ervaring) heb ik eigenlijk nooit problemen mee. Varen is echt geen “rocket-science” en als je je omgeving in de gaten houdt en er op anticipeert ben je al een mega-stuk veiliger, dan als je voor het allereerst aan boord stapt.
  Ik denk wel dat het fijn zou zijn als de “first-time” schippers eenmalig een eenvoudig tochtje van een 3 kwartier tot een uur zouden moeten doormaken waarin tevens de basisregels op het water worden uitgelegd door de verhuurder (of vergelijkbaar).
  Een “uitbreiding” naar beneden van het klein vaarbewijs hoeft van mij echt niet, maar “iets” van een check of iemand überhaupt veilig het water op kan, lijkt me geen kwaad kunnen.

 • Peter Benedick

  4 jaren geleden / 13 juli 2018 om 11:05 uur

  Ik denk een heel terechte discussie die snel en serieus moet worden opgestart. Ik miste zelf alle praktijkervaring en dus met “vallen en opstaan” en schade en (helaas) lichamelijk letsel, leren varen. Heb de theorie gehaald van Vaarbewijs I maar heb in een tweedaagse cursus bij Rib Boating Event & RYA Powerboating School in Scheveningen mijn vaarbewijs II gehaald tijdens twee dagen praktijk op zee en in de haven (RYA Powerboat Certificaat). Een geweldige ervaring, met name hoe te manoeuvreren met een forse boot in kleine “ruimtes”, met elementen als de wind, golven/stroming, varend tussen de beroeps(-zee)vaart. Dit zou verplicht gesteld moeten worden voor iedere toekomstige cursist. De theorie verplaatsen van organisatie A naar B lijkt mij niet de oplossing voor dit probleem. Gisteren geslaagd voor Basiscertificaat Marifonie. Ook zoiets………veel theorie, nu zelf de praktijk……

 • ad kraakman

  4 jaren geleden / 13 juli 2018 om 12:50 uur

  De Nederlands Waterski en WakeboardBond verzorgt al tientallen jaren de opleiding voor het NWWB PraktijkVaarbewijs.. Het probleem is en blijft dat beginnende watersporters geen geld over hebben voor het volgen van zo’n cursus want:” het is toch niet verplicht?”. Zolang het op vrijwillige basis blijft doet men lekker niks, dus maak het maar verplicht!.

 • Ton Neleman

  4 jaren geleden / 13 juli 2018 om 13:09 uur

  Ik voel erg mee met Klaus Spithorst en Peter Benedick. Om aan het examen een praktijkdeel te verbinden. Net als bij de RYA zouden gecertificeerde vaarscholen hieraan kunnen meewerken. Een volgende stap zou kunnen zijn bepaalde vaarwegen vaarbewijsplichtig te maken (bijlage 15?). Overigens zal het track record van het CBR wel moeten verbeteren, te vaak lezen we nog van misstanden.

 • jeroen

  4 jaren geleden / 14 juli 2018 om 12:41 uur

  Naar mijn idee moet het vaarbewijs gelijk gesteld worden aan het rijbewijs. Om het te halen moet je een Theorie en praktijk examen afleggen.
  Daarnaast moet de registratie van een vaartuig worden gekoppeld aan een eigenaar met vaarbewijs. Het registratie teken op de boot moet duidelijk zichtbaar worden aangebracht.
  Bij overtreding is de eigenaar verantwoordelijk, danwel moet hij diegene benoemen die de overtreding heeft gemaakt (zie rijbewijs) . Snelheidsovertredingen gelijk berechten als op de weg. Bij ernstige overtredingen. Intrekken vaarbewijs, in beslagname boot.
  Waarom?
  Het aantal traditionele jachten neemt af. Het aantal snel varende boten en sloepen neemt toe. Het aantal PK’s neemt per boot schrikbarend toe. De gemiddelde leeftijd van de bestuurders daalt, (macho gedrag) het drank gebruik neemt toe. Er wordt steeds meer gesnoven.
  Door het wegvallen van de water politie, wordt er steeds minder gecontroleerd op het water

 • Ad

  4 jaren geleden / 16 juli 2018 om 17:20 uur

  Hoezo geen vaarbewijs, hoezo geen meerwaarde?
  Als je aan de wal aan het verkeer wil deelnemen met een snorfiets, moet je eerst een certificaat halen zodat je de regels van het verkeer kent. Als je met een motorjacht van +/- € 450.000. rond gaat varen hoef je niets te weten???? Vaarreglementen, betonning, effecten van stroom, wind, seinen, etc etc. Ook zij die geen kennis hebben kunnen averij maken bij degene die wel voorzien zijn van de nodige kennis.
  Voor alles in deze tijd moet je voorzien zijn van kennis op papier, waarom dan bij deze discipline niet? Heb zelf een motorvrachtschip bevaren en heb genoeg gezien wat er de noodzaak van zou zijn eerst kennis te vergaren. Gelijk aan het rijbewijs, zowel theorie als praktijk.

 • Pieter Langeveld

  4 jaren geleden / 27 april 2019 om 08:31 uur

  Wat lees ik veel “gemopper” over dat het alleen gaat over theorie bij het vaarbewijs. De basis van kunde is nog altijd kennis. En is het leren over voorrangsregels niet 100% verbonden met het meegeven vd juiste mentaliteit op het water?

 • Rob Troost

  3 jaren geleden / 19 augustus 2019 om 15:08 uur

  Ik heb al jaren een vaarschool maar er wordt veel te weinig gebruik van gemaakt. Mensen die denken dat ze het wel weten. Het wordt echt wel tijd voor praktijklessen.

 • Raimond

  2 jaren geleden / 6 augustus 2020 om 21:52 uur

  ik vaar van af mijn 12e al op het IJsselmeer
  en ben nu 48
  het blijft vreemt dat als je met een rubberboot die niet harder gaat dan 20km het IJsselmeer/markermeer/Waddenzee over kan steken en als je harder kan meteen vaarbewijs 2 moet hebben
  maar als je de motor van 40 pk afknijpt mag het weer wel
  ik zeg op mijn beurt
  laten we alle vaarbewijs 1 mensen een praktijk examen doen en dan een vaarbewijs 2 geven
  de huidige regel heeft in mijn optiek niets te maken met veiligheid
  wel is het zo dat ik de grote wateren in Nederland zeker niet onderschat
  en ik ben me zeker bewust dat het binnen 15 minuten of minder om kan slaan naar een erg verraderlijk water
  maar een ding is mij wel duidelijk
  dat als ik met afgeknepen motor op het markermeer vaar en het weer dreigt om te slaan
  gaat bij mij de begrenzing er af en volgas naar een veilige haven
  dit wel voor de veiligheid

Berichtensectie gesloten.