Informatie voor de watersporter

Hulporganisatie Gooi- en Eemmeer (HOGE) staat achter de 112 app pleziervaart

PERSBERICHT
Huizen – Henk Wijga, voorzitter van de Hulp Organisatie Gooi- en Eemmeer (HOGE), exploitant van reddingboot Seeker, legt uit waarom de redders achter de onlangs gelanceerde app staan, waarmee hulp ingeroepen kan worden op het water:
“HOGE richt zich uitsluitend op (medische)noodgevallen, als in levensbedreigende situaties, op
Gooi- Eem-, IJ- en Markermeer. Onze snelle reddingboot is daartoe uitgerust (als enige reddingboot van Nederland) met een thermische camera en SideVission sonar voor het opsporen van drenkelingen.” HOGE stelt zich op het standpunt dat een reddingboot er in de eerste plaats voor is om in geval van nood hulp te bieden en dient zich daar dan ook zoveel mogelijk op te richten en vrij voor te blijven.
Gratis hulp kost toch geld
“Hoewel er begrip bestaat bij ons voor de gretigheid waarmee door watersporters een beroep gedaan wordt op reddingboten om hen gratis te helpen bij pech, zien wij dit niet als een primaire taak voor een reddingboot. Het verlenen van pechhulp door een reddingboot zal altijd ten koste gaan van de inzetbaarheid voor de kerntaak: het helpen in levensbedreigende situaties.”
Niet iedereen heeft een marifoon tot zijn beschikking
“Hoewel wij de marifoon als primair verbindingsmiddel op het water onderschrijven, dienen wij rekening te houden met het feit dat 90% van de watersporters wel in het bezit is van een mobiel, maar geen marifoon heeft. Denk daaraan bijvoorbeeld aan openzeilboten, kanoërs, catamaranzeilers, roei- en motorsloepjes.”
Pechhulp is een enorme belasting voor de reddingsdiensten
Wijga: ”Wij juichen ieder initiatief toe dat reddingboten ontlast van niet spoedeisende zaken. Het uitrukken naar bootjes met een lege accu en andere pech en het van hot naar her slepen ervan trekt een enorme wissel op onze vrijwilligers en hun reguliere werkzaamheden. Als een werknemer voor de derde keer in één week alles laat vallen omdat er weer iemand op het water vergeten heeft te tanken, loop je de kans dat de werkgever er genoeg van krijgt dat zijn medewerker zijn werk laat vallen om dat van een ander te doen.“
Neem de tijd om goede afspraken te maken
Hij besluit: ”Iedere hulp – ook die van de commerciële collega’s- is welkom als het er om gaat het water veiliger te maken. Met de prijs van de pech-hulpverlening heeft een reddingsdienst geen bemoeienis. Maak van te voren goede afspraken, er zijn meerdere partijen actief.”
Meer informatie www.reddingbrigade.net en www.112pleziervaart.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht