Informatie voor de watersporter

IJskoud de schoonste

Een nieuw verfsysteem vereist een schone ondergrond. Daarvoor worden schepen vaak “gestraald” met grit dat een slijpende werking heeft. Het kan nu ook anders: stralen met droogijs. Scheelt in elk geval de traditionele schadelijke oplosmiddelen en straalmiddelen zoals grit, zand en glasparels.
Droogijsstralen is gebaseerd op een geheel pneumatisch proces met vaste koolzuurkorrels van –79oC. Deze worden in een straalmachine door een persluchtstroom meegenomen naar het straalpistool.
Droogijs bestaat uit zuivere kooldioxide (CO2), ofwel vaste koolzuur. De ijskorrels hebben een vorm van ca. 5 mm lang en 2,5 mm. dik. Droogijs bevat geen water. De pallets gaan over van een vaste vorm naar de gasfase.
Behalve de romp van het schip kan volgens Struijk Milieu BV in Krimpen aan de Lek zo ook de motor worden gereinigd. Tot de voordelen behoort onder meer dat droogijsstralen het gereinigde oppervlak niet beschadigt, het een minimale afscherming vereist en hetzelfde reiniging procedé bruikbaar is voor diverse ondergronden.
Meer weten? Struijk Milieu

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht