123 stickers

Italiaanse uitdager Luna Rossa dreigt met terugtrekking uit America’s Cup als windlimiet niet wordt verlaagd

San Francisco (VS) – Ruim een week na het dodelijk ongeval met één van de AC 72 maxi catamarans, waarbij de Engelse olympische kampioen Andrew Simpson het leven verloor, heeft nog geen van de teams zich teruggetrokken uit de America’s Cup eind deze zomer. Wel heeft de belangrijkste man achter de Italiaanse uitdager Luna Rossa modemagnaat en Prada-baas Patrizio Bertelli afgelopen vrijdag laten weten, dat zijn team overweegt zich terug te trekken als de limiet voor de maximum wind waaronder gevaren zal worden niet wordt verlaagd.

Bertelli wil de windlimieten verlagen naar 25 knopen voor de Vuitton Cup – de voorronden – en naar 20 knopen voor de daadwerkelijke krachtmeting tussen uitdager en verdediger. Max Sirena, schipper van de Luna Rossa verklaarde al voor het ongeluk, dat de boten prettig varen tot 20 knopen, maar ze daarboven ‘niet te houden zijn’ en geen mogelijkheid meer bieden om de krachten te verminderen.

Intussen heeft verdediger Oracle de zwarte coating van zijn vleugelprofiel vervangen door een doorzichtige film om in geval van omslaan een bemanningslid onder het zeil gemakkelijker te vinden. (Nauticlink, New York Times)

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X