Informatie voor de watersporter

Je boot verzekeren: wat zijn de kosten?

Wie veel op het water is, maakt het vroeg of laat een keer mee: schade, of averij zoals we het noemen op het water. Het kan dus geen kwaad om je boot goed te verzekeren. Maar voor welke bootverzekering kies je en wat zijn eigenlijk de kosten? 

Schade

Op social media circuleren video’s van motorjachten die met een vastzittende gashendel op volle snelheid op een volle steiger met andere schepen in varen. De meeste schade ontstaat echter door meer onschuldige zaken die de schipper moeilijk had kunnen voorzien. Een slijtplek op de romp door een weggeschoven fender, een net iets te harde aanraking met de sluismuur waardoor de preekstoel is verbogen of ontzet. 

Toch kan het goed mis gaan. Aan boord kan brand uitbreken, of zinken. Zeilen kunnen scheuren en er kan schade aan de motor ontstaan. Denk alleen al aan de waterplanten op het IJsselmeer die het koelcircuit kunnen verstoppen. Maar ook voor iets eenvoudigs als een motor die tijdens de vakantie niet meer wil starten, kun je je verzekeren van pechhulp.

Drie soorten verzekeringen

Op drie manieren kun je je boot verzekeren: als eerste de verzekering voor Wettelijke Aansprakelijkheid (WA), deze dekt alleen schade die jij veroorzaakt bij anderen. Dan heb je de WA Casco verzekering, deze bootverzekering lost claims van anderen op (WA) en je eigen schip is ook verzekerd. De derde optie is de WA Casco plus, ook wel allrisk genoemd. Een belangrijk verschil tussen WA Casco en WA Casco plus is het wel of niet meeverzekeren van het eigen gebrek of constructiefout.

Ook bij de ANWB zijn er drie varianten, WA, WA-Basis Casco en WA Uitgebreid Casco. Hierbij dekt de WA Basis naast WA ook aanvaring, brand, ontploffing, stormschade en diefstal. Bij de uitgebreide variant staat een uitgebreide lijst met oorzaken van schade zoals vorst, vandalisme en lek varen.

Wat is eigen gebrek?

Stel, er gaat iets kapot aan boord. Bijvoorbeeld door slijtage of een productiefout. De schade die hierdoor ontstaat, is dan gekomen door een eigen gebrek. Er is geen andere persoon of gebeurtenis bij betrokken geweest die de schade heeft veroorzaakt. Bij de WA-Casco verzekering wordt dan de schade door dit gebrek vergoed, maar het gebrek zelf niet. Terwijl de Plus verzekering dan ook het eigen gebrek vergoed. 

Een voorbeeld: breekt de mast doordat een harpje het begeeft, dan is de mast wel verzekerd maar het harpje niet. Dat lijkt geen reden om flink wat extra premie te betalen. Maar kan de verzekering aantonen dat de mast eerst brak en dat daarna het harpje het heeft begeven, dan had de mast dus het eigen gebrek en krijg je alleen een nieuw harpje (de gevolgschade). Bij een WA Casco plus verzekering zouden beide worden vergoed: het eigen gebrek en de gevolgschade.

Polis bootverzekering

Niks is zo vervelend als denken dat je goed bent verzekerd, maar dat blijkt dat je dekking van je bootverzekering toch niet leidt tot uitkering. Bedenk van tevoren wat je aan je boot wilt verzekeren en wat niet. Op websites van verzekeraars kun je vaak al online je premie uitrekenen en in de polis staat precies wat wel en wat niet is gedekt. Heb je vragen, dan kun je die altijd stellen. Omdat het om juridische zaken gaat, is het verstandig de vragen via de mail af te handelen. 

Ben je al verzekerd, lees dan je polis goed door. Neem vooral het hoofdstuk dat gaat over uitsluitingen goed door. Hier staat bijvoorbeeld altijd een clausule over alcoholgebruik. Wie onder invloed is, heeft geen recht op vergoeding. In de polis van Eerdmans jachtverzekeringen staat bijvoorbeeld: 

‘Terwijl de schipper of bestuurder onder zodanige invloed van alcoholhoudende drank of enig bedwelmend, opwekkend of soortgelijk middel verkeert, dat het besturen van de boot/het vervoermiddel hem door de wet of overheid is of zou zijn verboden’ 

De kosten 

Op de websites van de verschillende verzekeraars is heel makkelijk de premie te berekenen van een bootverzekering. Om een indicatie te geven van de kosten, voerden we op verschillende sites een rib van 5 meter, een motorboot van 10 meter en een zeiljacht van 12 meter in. 

WAWA CascoWA Casco Plus
Rib (5 meter)66197256
Motorboot (10 meter)111472633
Zeiljacht (12 meter) 282782820
Indicatieve premies op jaarbasis

Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Nauticlink. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@nauticlink.com of contact hem via linkedin  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht