Informatie voor de watersporter

Klaar voor 2023

Alweer een jaar verder…! Nog maar twee jaar en het is gedaan met de thermische buitenboordmotoren in onze hoofdstad. De Mokumse gemeenteraad houdt nog steeds 2025 aan als het jaar waarin ‘de bootjes’ in de grachten behalve met spierkracht alleen nog elektrisch mogen worden voortbewogen. Zou het ze lukken? Want tegelijkertijd is onze nationale overheid nog steeds bezig met het ‘Ontwerp wijzigingsbesluit verzegeling afvoerleiding toilet pleziervaartuigen’. Misschien wel aardig er aan te herinneren dat er voor pleziervaartuigen al sinds 2009 een lozingsverbod van toiletwater geldt.

Dat dit lozingsverbod niet te handhaven zou zijn, wisten we al vanaf de invoering. Zodoende is het later ook maar vereenvoudigd in een verbod op het lozen van poep. Voor het gemak. Een plasje mag voorlopig dus nog wel geloosd worden. Intussen is het Watersportverbond over de rooie dat het Ministerie ze niet heeft betrokken bij haar onrealistische, dan wel onhaalbare besluiten. In het gunstigste geval zou de afsluiter van uw boottoilletje nu vanaf 2026 verzegeld moeten zijn. Maar ook nu geen hoge nood. Want volgens de ministeriële aanpassing van 4 november 2022 kunt u straks nog steeds ongestraft een grote boodschap doen vanaf uw bijbootje. Mits dat bootje kleiner is dan 2,4 meter. En uit dat zelfde bootje een volle poepemmer legen, lijkt ook buiten de nieuwe wet te gaan vallen en een legale daad. Voordat zo’n wet afvalwaterdicht en praktijkbestendig is, zijn we minstens weer drie jaar verder.

Je zou zeggen dat het onderscheid tussen alles wat drijft óf zinkt toch simpel is. Maar o wee, wanneer je regeltjes gaat verzinnen voor een wereld die steeds complexer wordt. De diversiteit in de natuur mag dan onrustbarend afnemen, in het nautisch milieu lijkt deze de laatste decennia alleen maar toe te nemen. Legers ambtenaren ontdekken dat er meer blijkt te bestaan tussen een superyacht en een klomp met een zeiltje: van kano, zeilboot, motorboot en modelboot tot powerboat, foilend surfboard, sloep of platbodem.

Allemaal verschillende vaartuigen, bemand door heel verschillende bloedgroepen. Zelf reken ik mij overigens tot de overkoepelende groep die ‘alles wat drijft’ leuk vind. Zo lees ik net zo graag het tijdschrift Zeilen, als Motorboot, of Spiegel der Zeilvaart voor traditionele schepen (‘de Spiegel’ voor intimi). Stuk voor stuk bloedgroepbladen voor eenkennige specialisten (..). Maar gelet op mijn wat bredere interesses beleef ik tegelijkertijd extra plezier aan het magazine Jachtbouw Nederland. Ik lees er technische ontwikkelingen en details in, die ik elders mis. Het is in principe een vakblad, maar zijn we tegenwoordig niet allemaal heuse professionals geworden? Aan dit blad, dat zeven maal per jaar verschijnt, is de website Jachtbouw Actueel verbonden, die je een goede indruk geeft van de inhoud van de gedrukte versie.

2002 ligt alweer achter ons. Het tijdperk van elektrische voer- en vaartuigen lijkt vanwege alle geopolitieke ellende versneld op te rukken, steeds meer mensen en steeds meer boten dwingen de overheid tot nieuwe maatregelen, we weten steeds meer ‘van minder’, en de natuur slaat met een bataljon Orka’s haar indringers nu steeds vaker terug: ter hoogte van het Portugese Porto brengen deze watercommando’s een zeiljacht meedogenloos tot zinken. Eerder dit jaar ook al. Nogmaals het Orka-mysterie. We zijn op alles voorbereid en klaar voor 2023.

Prettige feestdagen!

Met vriendelijke groet,

Bert Kuijpers,
Opstapper van Nauticlink

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht