windverwachting

KNRM redt 11 Denen van gezonken zeiljacht Svartloga voor Zandvoort

Zandvoort – Voor de kust van Zandvoort zijn de elf opvarenden van een Deens zeiljacht gered door de KNRM. Het zeiljacht van 24 meter, met de naam Svartloga, is gezonken. Het jacht is door een windvlaag omgeslagen, heeft de schipper tegen de KNRM gezegd.

Foto: KNRM
De Denen, die tussen de 20 en 60 jaar oud zijn, zaten op een reddingsvlot van het jacht op 10 kilometer voor de kust. In de reddingshelikopter en op schepen onderweg naar IJmuiden zijn ze onderzocht door een arts.

Ze maken het naar omstandigheden goed en zitten nu in het bemanningscentrum van de Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij in IJmuiden. (NOS, website KNRM, Twitter – Kustwacht, Twitter – KNRM)

2 Berichten

  • Georges du buy

    4 jaren geleden / 27 augustus 2018 om 10:23 uur

    Weet iemand misschien de oorzaak dat het schip niet meer rechtop kwam na de kentering, het had toch wel een diepgang van +/- 2, 5 mtr en ze hebben vanaf Den Helder toch ook zeil gereduceerd !?

  • Ton van Rhijn

    4 jaren geleden / 27 augustus 2018 om 17:34 uur

    Het is een omgebouwd motorschip (mijnenveger). Ik vermoed dat bij de ombouw onvoldoende is nagedacht over de wijzigende stabiliteitseisen en dat er dus verder gereefd had moeten worden dan dat het nu was. Ik was met mijn eigen zeiljacht 2 mijl van de plaats van het incident en er waren inderdaad zware windvlagen, maar dat liep niet boven de 30kts schijnbare wind in de middag. Het is maar een theorie van mij dus een beetje voorzichtig hiermee. Experts zullen het moeten uitwijzen.

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X