Informatie voor de watersporter

KNRM Texel De Cocksdorp doopt nieuwste reddingboot ‘Alies en Evert Floor’

Reddingstation Texel De Cocksdorp van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) doopte zaterdag 3 mei haar nieuwe reddingboot ‘Alies en Evert Floor’. Zoals gebruikelijk bij de KNRM is ook de bouw van deze ruim elf meter lange reddingboot mogelijk gemaakt door een schenking.

Traditiegetrouw mag de schenker van de reddingboot de naam aan de boot geven en onthullen bij de doopplechtigheid. Deze reddingboot is volledig gefinancierd uit de opbrengst van de nalatenschap van wijlen mevrouw Alies Floor-Wieringa. De boot is gedoopt door Ria Beerens. Zij is de partner van de Helmer Wieringa, een neef van Alies.

Vervangt reddingboot Beursplein 5
De Alies en Evert Floor vervangt hiermee reddingboot Beursplein 5 die op 24 april 1992 door mevrouw K.R.W. Baronesse van Ittersum-Van de Ven gedoopt werd op een wel heel bijzondere locatie; het Beursplein in Amsterdam, voor de ingang van de Effectenbeurs. Die reddingboot was een geschenk van de Amsterdamse Vereniging voor de Effectenhandel, die elk bedrijf dat zich op de beurs noteerde verzocht een bijdrage voor de KNRM te storten ten bate van een nieuwe reddingboot.

De Beursplein 5 mag met haar 33 dienstjaren, 614 reddingacties, 1.283 geredde personen en 16 geredde dieren gaan genieten van een welverdiend pensioen.  

Al 200 jaar reddingwerk rondom Texel
Rond Texel vergingen tot de 19e eeuw bij stormweer veel schepen. Ze waren onderweg naar Amsterdam of zochten op de rede van Texel beschutting tegen zware stormen. Duizenden zeelieden zijn rond Texel verdronken. Direct na de oprichting van de KNRM in 1824 werd voor Texel een roeireddingboot gebouwd en gestationeerd in Den Hoorn.

De vrijwillige bemanning, helpers aan de wal en leden van de plaatselijke commissie van KNRM Texel De Cocksdorp.

In de loop der jaren kwamen op Texel meer reddingstations of werden boothuizen verplaatst naar een geschikter locatie. Zo ontstond reddingstation De Cocksdorp in 1846 en is het sindsdien een belangrijk en strategisch reddingstation voor reddingen in de Eierlandse Gronden, een beruchte strandingsplaats tussen Texel en Vlieland.

Inmiddels is de scheepvaart veel veiliger geworden en stranden er zelden schepen. Maar toerisme en watersport zorgen jaarlijks voor veel hulpverleningen. De reddingstations op Texel zijn daarom voorzien van alle reddingmiddelen die nodig zijn voor hulpverleningen op zee, op het strand en in het duin.

Ter voorbereiding op de komst van deze nieuwe reddingboot is in 2019 een geheel nieuw boothuis gebouwd en is in 2024 de nieuwe bootwagen van het merk Roodberg ontwikkeld en in gebruik genomen. Het nieuwe boothuis biedt betere faciliteiten voor de vrijwilligers. Het gebouw is geschonken door het Dorus Rijkers Fonds.

De oude reddingboot Beursplein 5 en nieuwe reddingboot Alies en Evert Floor voor het reddingstation van KNRM Texel De Cocksdorp.

KNRM Texel De Cocksdorp anno 2025
De reddingboot en bootwagen van KNRM Texel De Cocksdorp worden bemand door 26 enthousiaste vrijwilligers, waaronder bemanningsleden, helpers aan de wal en leden van de plaatselijke commissie. Het reddingstation komt zo’n 20 keer per jaar in actie langs de Noord- en Waddenzee, zowel op zee als op het strand en in de duinen. De bemanning is professioneel opgeleid voor het reddingwerk, wordt periodiek bijgeschoold en oefent wekelijks om maximaal voorbereid in actie te kunnen komen.

Voor meer informatie: knrm.nl

Foto’s: Roel Ovinge – KNRM

Dit bericht is geplaatst door de nieuwsdienst van Nauticlink. Heb je vragen of opmerkingen over dit bericht, neem contact met ons op via nieuwsdienst@nauticlink.com. Je kunt ook zelf persberichten en nieuws tips doorgeven aan onze redactie. Meer informatie hierover vind je op onze nieuwsdienstpagina.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht