123 stickers

Koninklijk paar woensdag op een omgebouwd ‘beunschip’ uit 1935 door de Zwolse gracht

ZWOLLE – Robbert Holterman is zo trots als een pauw. ‘Zijn’ Barones is uitverkoren als de boot die Willem Alexander en Máxima komende woensdag over de Thorbeckegracht in Zwolle gaat varen.

“Het is maar een tochtje van twaalf minuten, maar het is natuurlijk hartstikke gaaf”, zegt Robbert Holterman uit Meppel, die het timmerwerk in de boot verzorgde. De boot, een solide ‘beunschip’ uit 1935 is in het bezit van Thecla Bodewes, eigenares van de gelijknamige Hasselter scheepswerf.

Waterstof
Met z’n twintig meter qua omvang geschikt voor het koninklijke gezelschap en de smalle grachten van Zwolle. Het meest bijzondere onderdeel van het schip is te vinden in de machineruimte. Daarin ligt een experimentele motor die zowel op diesel als op waterstof loopt. “Een innovatieve techniek die we graag verder ontwikkelen en willen toepassen op grotere schepen. Mij is gevraagd of ik nog een geschikt schip had liggen en toen dacht ik meteen aan deze. Helaas loopt hij woensdag gewoon op diesel omdat waterstof door de scheepvaartinspectie nog niet erkend is als brandstof. Ook is waterstof niet overal verkrijgbaar en we willen natuurlijk niet dat het schip zonder brandstof komt te zitten.”

Oranje
Thecla’s achttienjarige zoon Niek is aangewezen als schipper van de twintig meter lange, knaloranje en van alle gemakken voorziene Barones. De rondvaartboot is een wijnbar, toilet, biertap, muziekinstallatie en diverse comfortabele zitjes rijk, allemaal uitgevoerd in fel oranje. (deStentor, RTVOost)

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X