windverwachting

Mariniers laten KNRM de luxe van een ‘FRISC’ proeven

'gemakkelijk opverstappen bij 30 knopen / 55 km/u... (foto KNRM)
‘gemakkelijk’ opverstappen bij 30 knopen / 55 km/u… (foto KNRM)

DEN HELDER – Maandagavond kreeg het KNRM-station Den Helder bezoek van mariniers, die een ‘FRISC’  (Fast Raiding Interception Special forces Craft) hadden meegenomen om samen te oefenen. Het korps mariniers heeft de beschikking over een aantal van deze snelle open boten. Zij worden voor allerlei doeleinden ingezet, zoals anti-drugs operaties en anti-terroristische acties.

De FRISC die eergister beschikbaar was, is 12 meter lang en uitgerust met schroeven. Ze heeft een snelheid van ongeveer 43 knopen (80km/u). Er bestaan ook andere types, die uitgerust zijn met waterjets.

Zelfs voor de redders, die toch heel wat gewend zijn, was het een aparte en sensationele ervaring om met zo’n hoge snelheid in een open boot over de zee te scheuren. Met het grootste gemak werd de FRISC langszij de volle kracht (>30 knopen= >55km/u) varende Joke Dijkstra gebracht en kon men gemakkelijk overstappen. Voor de veiligheid werd de oefening echter wel op vlak water gedaan onder de Texelse wal… (Nauticlink / KNRM)

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X