McIntyre Adventure Globe 5.80 Transat

McIntyre Adventure Globe 5.80 Transat 2021 : Numbatou is nummer één !

#De Zwitserse zeiler Etienne Messikommer, winnaar van de McIntyre Adventure Globe 5.80 Transat 2021
#Michal Krysta uit Tsjechië met zijn Menawan werd tweede, na dagen van handsturen
#Als geen verrassing, Klasse Globe 5.80 oprichter Don McIntyre (Aus) zal op het podium staan
#Jim Schofield uit Ierland verwacht de vloot op tijd te sluiten voor boxing day

Op 13 december kwam Etienne Messikommer (Zwitserland) met zijn kleurrijke Numbatou (romp 88) om 20:48 UTC over de finishlijn, Antigua binnen zeilend na 26 dagen, 7 uur en 48 minuten op zee, om de inaugurele 2021 McIntyre Adventure Globe 5.80 Transat Race te winnen, Numbatou had 3184 nm afgelegd sinds het vertrek uit Lanzarote. “Ik heb de afgelopen drie dagen niet veel geslapen, het was intens maar ik ben erg blij om hier in Antigua te zijn.” Zei Etienne bij zijn aankomst.

Gevolgd door Michal Krysta (Tsjechische Republiek) die met zijn Menawan (Hull 07) om 01:19 UTC in dezelfde nacht over de streep kwam, na weken van een boeiende mano-a-mano in de voorhoede van de vloot, die sinds de start vanuit Lagos aan de westelijke optie vasthielden, terwijl de rest van de vloot naar het oosten trok.

Numbatou en Menawan liggen nu afgemeerd in de National Sailing Academy van Antigua. “We zijn verheugd de Globe 580 Transat te mogen verwelkomen in het dok van de National Sailing Academy. Het kanaal dat ons dok binnenkomt is 6-7 voet, dus het is alsof de boten speciaal gebouwd zijn om binnen te komen!” zei Alison Sly-Adams, de General Manager van de Academy. “Het is inspirerend voor onze jongeren om de zeilers te ontmoeten en te begrijpen welke uitdagingen zij hebben doorstaan om hun droom te volgen, namelijk hun eigen boot bouwen en ermee over de Atlantische Oceaan racen.”

Beide zeilers hadden samen hun Globe 5.80 gevaren van Les Sables d’Olonne naar Lagos, waarbij ze waardevolle tijd op het water doorbrachten, snelheidstesten deden en de boot leerden in wisselende weers- en zeeomstandigheden. Het duo voerde ook de vloot aan tijdens de 600 mijl lange kwalificatiewedstrijd van Lagos (Portugal) naar Lanzarote (Spanje) en werden alom gezien als de voornaamste kanshebbers voor de inaugurele Globe 5.80 Transat.

Michal Krysta en Etienne Messikommer hebben elkaar vanaf de eerste dag gepusht, met superieure snelheden ten opzichte van de rest van de vloot, maar het was verre van zeker wie van hen de eerste zou zijn in Antigua. Ze hebben verschillende – bijna tegengestelde – zeilstijlen; Etienne heeft veel solokilometers en cruise-ervaring en laat een relaxte, windvaan-sturende stijl zien, die de boot en de zeilers fris houdt, perfect voor lange afstanden. Michal aan de andere kant is een door-en-door extreme sport atleet en deelnemer, bekend om zijn full-on en full-sail stijl, het grootste deel van de tijd met de hand sturend en veel wandelend om de beste snelheid uit Menawan te halen.

Krysta heeft constant de beste snelheden en afstanden op de 5.80 gevaren, hij heeft het snelheidsrecord van de Class Globe 5.80 met 16,9 knopen en de beste 24-uurs afstand met 158 mijl, maar hij wordt geplaagd door problemen met de windvaan en de stuurautomaat, waardoor hij lange uren aan het roer moet staan. Na dagen van dit race-regime in de buurt van Numbatou te hebben gevaren, was het gebrek aan slaap een probleem voor de laatste paar dagen van de race, maar Michal straalt als een echte kanshebber voor de trofee!

“Het was een grote droom om naar Antigua te gaan en nu ben ik hier. Het voelt echt goed!” Zei Michal bij aankomst. “Het is een zware strijd geweest en vermoeiend om zoveel te sturen dat je in slaap valt op de helmstok, ik ben door het hele emotionele spectrum gegaan en kan nu niet wachten om aan land te gaan en Antigua te ontdekken!”

Klasse Globe 5.80 oprichter en deelnemer Don McIntyre met zijn Trekka (Hull 01) heeft een comfortabele voorsprong op Peter Kenyon (Hull 47 Origami ). McIntyre zou op de ochtend van de 15e als derde over de finish moeten komen. Don en Peter hebben dicht bij elkaar gevaren sinds ze de oostelijke optie namen langs de West-Afrikaanse kust aan het begin van de race, maar Don heeft zijn voorsprong uitgebreid gedurende de laatste dagen van de race.

De Ier Jim Schofield heeft een meer conservatieve houding aangenomen ten opzichte van de race, en zeilde Molly Claire (Hull 57) onder gereduceerd zeil. Jims hoofddoel is in zijn eentje de Atlantische Oceaan over te steken, op een boot die hij zelf heeft gebouwd als “pandemisch project”. Een doel dat hij op briljante wijze bereikt, met als doel op tijd voor boksdag in Antigua aan land te gaan.

Racedirecteur Lutz Kohne is opgetogen over de resultaten tot nu toe en het zeemanschap van de zeilers: “Allereerst mijn felicitaties aan Etienne Messikommer en Michal Krysta. Ze hebben allebei een indrukwekkende race gezeild, met een verschil van slechts 4,5 uur na 26 dagen racen,” zei Lutz, “De vloot laat de ongelooflijke competitiviteit van de Globe 5.80 klasse zien, die de vaardigheden en capaciteiten van de zeiler weer centraal stelt – niet de technologie.”

Zie voor meer informatie: globe580transat.com (Engels)

Foto: Eli Team / G580

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X