De Italiaanse scheepswerf Cantiere del Pardo zet grote stappen op het gebied van duurzaamheid. De botenbouwers kondigen met trots een nieuw onderzoeks- en ontwikkelingsproject aan: een innovatief prototype van een milieuvriendelijk zeiljacht. Het is de Grand Soleil BLUE, een daysailer van 33 voet (9,9 meter) met de toevoeging ‘Zero Impact’. De recyclebare Grand Soleil is ontworpen door Matteo Polli en Nauta Design. De wereldpremière van het Grand Soleil BLUE-concept staat gepland voor het Yachting Festival van Cannes in september 2024.
Design For Disassembly
Wat maakt deze dagzeiler zo duurzaam? We lezen al ‘recyclebaar’, en inderdaad: de romp van de Grand Soleil BLUE is gebouwd op basis van recyclebare composietmaterialen. Daarvoor klopten de Italianen aan bij het bedrijf Northern Light Composites. Deze startup ontwikkelde het materiaal Composit, een composiet op basis van milieuvriendelijke vezels, zoals vlasvezel en basalt, in combinatie met harsen die thermoplast zijn.
Thermoplast is het tegenovergestelde van het gangbare thermostatische composiet. De harsen kunnen na gebruik worden gesmolten waardoor de vezels weer vrijkomen. Het materiaal kan aan het einde van de levensduur worden afgebroken, Design For Disassembly heet dat officieel.
80.000 afgedankte boten
Thermostatische materialen, zoals gangbaar composiet en glasvezel daarentegen kun je na gebruik niet meer uit elkaar halen. En dat is een van de grote problemen van de boten-industrie. Een EU-studie naar scheepstoerisme heeft aangetoond dat er in Europa ongeveer 80.000 achtergelaten boten zijn. Deze schepen zijn allemaal ‘end-of-life’ en vormen een groot probleem. Ze kunnen niet worden hergebruikt, dus uit elkaar halen om het materiaal ergens te storten is de enige oplossing. Maar dat levert weinig tot niks op, sterker: het kost geld.
Innovatieve projecten
Een van de doelen van Northern Light Composites is om het probleem van ‘end-of-life’ en het afdanken van composiet- en glasvezelboten aan te pakken. Northern Light lanceerde al twee nieuwe innovatieve projecten: De Ecoracer, een One-Design wedstrijd-zeiljacht en ‘s werelds eerste recyclebare cruiseboot, gebouwd met thermoplastische matrixharsen en low-impact grondstoffen.
En nu heeft een grote botenbouwer als Cantiere del Pardo de technologie van Northern Lights omarmd. Het is goed om te zien dat de werf in het midden-Italiaanse Forlì zich druk maakt om de duurzaamheid van zijn producten. Het is een beweging die we al een tijd lang in de hele industrie signaleren, maar tot nu toe meer op basis van mooie woorden, statements, voornemens en het noemen van streef-jaartallen. Nu lijken de nieuwe milieuvriendelijke technieken daadwerkelijk op de werkvloer te worden geïntroduceerd.
Zero Impact
Dat de romp van de Grand Soleil BLUE de kwalificatie Design For Disassembly krijgt, is een grote stap. Om de volledige recyclebaarheid van de boot te garanderen, zegt de werf ook naar de grondstoffen en assemblagetechnologieën voor het interieur en de meubels aan boord kijken. Speciale aandacht wordt besteed aan de gebruikte materialen, de verf en de lijm. Ook de zeilen zullen van thermoplast materiaal worden gebakken.
Voor de dagen dat het niet waait en in de havens heeft de Grand Soleil Blue alleen een elektromotor. De lithium-accubank wordt geladen met zonnepanelen. Ook kan de draaiende schroef tijdens het zeilen stroom opwekken.
Het is mooi om te zien dat een toonaangevende werf streeft naar een model met ‘zero impact’. We moeten de Grand Soleil BLUE natuurlijk eerst zien, vooralsnog bestaat het schip alleen nog in de virtuele wereld. En over de claim dat het jacht geen enkele impact zou hebben op het milieu valt te discussiëren. Voor de productie van het staal voor bijvoorbeeld de kiel is veel energie nodig en lithium voor de accu is ook geen natuurproduct.
Wie zijn Blue aan de stroomkabel legt en kolenstroom laadt, draagt nog steeds bij aan klimaatverandering. Maar het streven is goed en ‘almost zero impact’ is al een enorme stap voorwaarts.
Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Nauticlink. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@nauticlink.com of contact hem via linkedin