Informatie voor de watersporter

Nederlands jacht Zouterik kan Panama nu alsnog verlaten en is op weg naar Frans Polynesië

Panama – De wereldreizigers van zeilschip De Zouterik lagen vanwege corona twee maanden in quarantaine voor de kust van Panama, maar ze kiezen nu weer het ruime sop. De afgelopen dagen is alles klaargemaakt voor de grote oversteek: de vierduizend mijl lange trip naar Frans Polynesië.

De afgelopen maanden hadden ze alle tijd om de diverse scenario’s uitgebreid door te nemen. En nu hebben ze de knoop doorgehakt: een dezer dagen wordt het anker gelicht en zetten ze koers richting Frans Polynesië. “Het wordt daar steeds beter. Waar we voor het eerst voet aan wal willen zetten, hebben ze geen corona. De maatregelen in dat gebied worden wat verlicht”, vertelt Mariska.

Thuisfront
Tegelijk weten ze dat het thuisfront het goed maakt. “In Nederland is iedereen gezond. Dat maakt dat we met een gerust hart kunnen vertrekken.”

Daar komt bij dat de omstandigheden waaronder ze nu verkeren steeds hachelijker worden. “De situatie in Panama wordt alleen maar nijpender. Dertig procent van de bevolking leeft onder de armoedegrens en dat wordt alleen maar erger. Er is geen werk meer en de coronaregels zijn nog steeds heel erg streng. Er zijn onlusten en demonstraties.” (Omroep Oost, www.zouterik.com)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht