Nederlandse Brunel winnaar Lissabon etappe Volvo Ocean Race

foto: Ricardo Pinto / Volvo Ocean Race
foto: Ricardo Pinto / Volvo Ocean Race

foto's: Ricardo Pinto / Volvo Ocean Race
foto’s: Ricardo Pinto / Volvo Ocean Race

Alicante, Lissabon – De Nederlandse deelnemer in de Volvo Ocean Race heeft vanochtend vroeg de etappe tussen Newport en Lissabon gewonnen. De boot versloeg het Spaanse Mapfre met 22 minuten voorsprong. Team Alvimedica werd derde na een nek aan nek (match) race en nauwelijks wind vlak voor de finish met Dongfeng Race Team. Zelfs de overallzege behoort voor Brunel nu weer tot de mogelijkheden.

Met de finishlijn in Lissabon in zicht, liet de wind het in de vroege ochtenduren geregeld afweten. Meerdere malen kwam de Nederlandse Team Brunel vrijwel stil te liggen. De spanning viel van de gezichten te lezen. “Ik ben super nerveus”, sprak debutant Timo Hagoort (Abcoude) vlak voor de eindstreep in het heetst van de strijd. Rokas Milevicius (LTU) noemde het een ‘hectische finish’: “We gingen binnen 10 minuten van 20 knopen wind naar 5 knopen.”

Toen de bries uiteindelijk weer inviel in de Targus rivier, kwam de ontspanning op het gezicht van Bekking. Na 9 dagen, 11 uur en 9 minuten pakten hij en zijn mannen de etappewinst, de tweede voor het Nederlandse team in deze editie. “We hebben een geweldige etappe gezeild, maar tegen het einde in het lichte weer werd het stressvol, maar we hebben het afgemaakt”, reageerde Bekking opgelucht.

Iets minder dan 22 minuten later finishte MAPFRE (Iker Martínez/ESP) als tweede. Intussen streden Team Alvimedica (Charlie Enright/USA) en Dongfeng Race Team (Charles Caudrelier/FRA) nek aan nek om de laatste podiumplaats. Die ging om 08.50.49 uur Nederlandse tijd (1 uur en 21 minuten na Team Brunel) naar het Turks/Amerikaanse team van Charles Enright.

Abu Dhabi Ocean Racing moest in deze trans-Atlantische oversteek van 28.000 nautische mijlen genoegen nemen met de vijfde positie. Dat betekent dat de klassementleider 6 punten verliest ten opzichte van Team Brunel en 1 op Dongfeng Race Team. Nu dat Team Vestas Wind zich in Lissabon weer bij de vloot voegt, kunnen de laatste 2 etappes maximaal 14 punten opleveren. Voor de Volvo Ocean Race geldt de zogenaamde ‘low point’ puntentelling. Winst levert 1 punt op en de laatste plek na Lissabon dus 7 punten. Dat betekent dat de verschillen tussen de top 3 boten verder kunnen oplopen.

Terugkeer Team Vestas Wind
Na 4 maanden bouwen op de Persico bootwerf in het Italiaanse Bergamo, ging de hernieuwde Team Vestas Wind op transport over zee en de weg richting Lissabon. De Deense Volvo Ocean 65 arriveerde vanochtend een paar uur voor de eerste boten in de Portugese hoofdstad. In de komende dagen wordt de mast gezet. Nadat Team Vestas Wind op 29 november op een rif in de Indische Oceaan strandde, keert het op 6 juni weer terug in deze Volvo Ocean Race. Tweevoudig America’s Cup winnaar Simeon Tienpont versterkt het Deense team voor de laatste 2 etappes. De Nederlander maakte in de 2005-06 race zijn debuut met ABN AMRO Two. De havenrace in Lissabon wordt dus niet alleen de comeback van Team Vestas Wind, maar ook van Tienpont.

Een dag later start de achtste etappe van 647 nautische mijlen (nm) richting het Franse Lorient. De race eindigt op 27 juni met de SCA Havenrace in Göteborg. Dan heeft de vloot in 9 maanden tijd 38.739 nm afgelegd, 11 havens en alle continenten bezocht. (Brunel Sailing, Volvo Ocean Racemeer foto’s, Nauticlink, interview Zeilen (audio))