windverwachting

Nederlandse Vereniging van Zeeschilders in 2014 naar New York met expositie 'Dutch Light Sails to NY'

PERSBERICHT
nvz_ny_2014Middelburg – Na ruim 20 jaar exposeert het Nederlands kunstenaarscollectief NVZ voorjaar 2014 wederom in New York. Nederlandse maritieme kunst is van alle tijden en kent een geschiedenis die teruggaat tot in de 17e eeuw, ook wel bekend als de ‘Gouden Eeuw’. De geweldige groei van onze overzeese handel en de grote successen van de Nederlandse vloot legden toen de basis voor de welvaart en de wereldwijde waardering voor de Nederlandse kunst. Gedurende vele eeuwen ontvingen de beeldende kunstenaars de opdracht van bestuurders en reders voor het schilderen van zee- en scheepsaanzichten.
Maritieme kunst evolueerde mee op de stromen van figuratie en abstractie. En, in veel stijlen van de beeldende kunst die zich later ontwikkelden waren zee, havens, en schepen belangrijke inspiratiebronnen. Zo leefde de zee voort in de moderne kunst. Met de oprichting van het kunstenaarscollectief NVZ ( Ned. Vereniging van Zeeschilders), werd destijds de traditie van onze maritieme kunst voortgezet. Onder haar constante aantal van 30 leden vinden we bij NVZ, schilders, illustrators, grafici en beeldhouwers.
En, in april 2014 gaat NVZ de overtocht naar New York maken om de ’state of the art’ van moderne Nederlandse maritieme kunst aan het Amerikaanse publiek tentoon te stellen onder de titel: “Dutch Light Sails to NY”.
De voorbereidingen voor de overtocht met minimaal 100 kunstwerken is in volle gang. Een speciaal ontworpen kunstcatalogus zal aan de expositie bezoekers op Staten Island NY worden uitgereikt. Doel van de catalogusuitreiking is om aan deze moderne maritieme expositie een blijvende herinnering te verbinden.
De expositie naar NY wordt organisatorisch begeleid en operationeel gemaakt door Stichting Maritime Art & Design Middelburg. Deze Stichting heeft al meerdere succesvolle internationale maritieme kunstuitwisselingen op haar naam staan.
Maritieme Nederlandse bedrijven kunnen mee liften op deze kunst-presentatie van oer Nederlandse bron. Waar de inspiratie van land, lucht en water tot uiting komt in vele verschijningsvormen, die bij vlagen abstracte proporties aannemen en zowel geschilderd zijn als ruimtelijk vormgegeven.
Expositie locatie: Snug Harbor, Cultural Centre (Voormalige Zeemanshuizen)
Richman Terrace , Staten Island NY
Tijd: 5 april 2014 t/m 9 mei 2014
Officiële opening: zaterdag 5 april 2014 door
Consul Generaal NY, Rob de Vos
Meer informatie www.maritime-art-design.nl en Nederlandse Vereniging van Zeeschilders

2 Berichten

 • Ingrid Dingjan

  9 jaren geleden / 16 september 2013 om 22:41 uur

  Beste Dimp,
  Grote waardering voor de professionele opzet van de website “Dutch Light Sails to NY”
  Op een uitstekende wijze verwoord , en ik hoop dan ook, dat je inspanningen tot een gezamenijk succes zullen leiden.
  Met hartelijke groeten vanuit Frankrijk !
  Ingrid Dingjan

 • Johan Meeske

  9 jaren geleden / 19 september 2013 om 09:41 uur

  Ziet er veel belovend uit!
  Gr. J.

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X