Informatie voor de watersporter

Niet minder dan 230 jeugdteams voor WK 29er van 24 tm 30 juli in Medemblik

PERSBERICHT
WK29erMedemblik – Over minder dan twee weken barst de strijd om de 29er wereldtitel los; meer dan 230 jeugdteams uit 29 landen zeilen dan het WK 29er. Met Medemblik als uitvalbasis vliegen de jongeren in hun tweepersoons skiffs over het water van het IJsselmeer. Van 24 tot en met 30 juli zetten ze alles op alles om de felbegeerde gouden plak in de wacht te slepen. Nederland vaardigt een vloot van 22 teams afkomstig uit Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Noord-Brabant, Flevoland en Gelderland af.
Op 4 juli eindigden Pieter van Leijen (Herwijnen) en Daniel Bramervaer (Bussum) in Noorwegen op de hoogste podiumtrede van het Europees Kampioenschap 29er. De kersverse Europese kampioenen hopen hun topprestatie op thuiswater een vervolg te geven. Hun landgenoten Richard Schuurmans (Leiden) en Quinten Bramervaer (Bussum) pakten in Noorwegen het zilver, gevolgd door de Britten Huw Edwards en Josh Dawson. Quinten Bramervaer verschijnt in Medemblik met stuurman Lars Postma (Amsterdam) aan de start.
OBR Stefan Coppers versterkt mediateam
Met live updates en een uitgebreid wedstrijdverslag zorgt het mediateam dat de races op de voet te volgen zijn. Daarnaast maakt Stefan Coppers, oud-Onboard Reporter van Team Brunel in de Volvo Ocean Race 2014-15, dagelijks portretten van de zeilers en zorgen twee vloggers voor sfeerreportages rondom het evenement.
Olympische dromen
De Olympische Spelen 2016 beginnen slechts een week na het WK 29er. Voor de meeste jongeren in de 29er is het een droom om ooit hun land tijdens de Spelen te mogen vertegenwoordigen. Zo ook voor 49er-zeiler Klaus Lange (ARG), die zich samen met zijn broer Yago Lange op zijn olympische debuut in Rio voorbereidt. ‘Ik bewaar goede herinneringen aan mijn 29er-tijd. Ik heb aan drie jeugd wereldkampioenschappen deelgenomen en won samen met Mateo Majdalani brons en nog een bronzen plak bij het Open WK in Travemünde. De 29er is een geweldige klasse, waarin je echt leert skiff zeilen. Als je door wilt groeien naar de 49er, raad ik je aan om in je jeugdjaren in de 29er te zeilen. Voor mij was dat de manier om te presteren en voorzichtig te dromen over de Olympische Spelen, want ik wist dat ik verder wilde in de 49er.” Gedurende het WK 29er zal in de vorm van een videoserie interactie plaatsvinden met de broers Lange en andere, olympische teams in de 49er en 49er FX. De korte filmpjes worden een combinatie van quizvragen en zeil- en wedstrijdtechnische tips.
Over het WK 29er 2016
In dit olympische jaar trekt het WK 29er een recordaantal deelnemers sinds de eerste editie in 2009. Registratie en het meten vinden tussen 22 en 24 juli plaats, gevolgd door de officiële opening op zondag 24 juli. Die zal worden verricht door de Burgemeester van Medemblik, de heer Frank Spreng. De kwalificatiewedstrijden staan op het programma van maandag 25 tot en met woensdag 27 juli. De drie slotdagen zijn voor de finale races.
De organisatie maakt gebruik van SAP Sail Analytics software. Dat verzamelt big data, wat deelnemers in staat stelt om hun gevaren races in detail na te bespreken. Bovendien biedt de software het publiek uitgebreid inzicht in wat er op het water gebeurt. Het Deense bedrijf TracTrac levert real time GPS tracking. Daardoor zijn de wedstrijden live te volgen en de SAP Sail Analytics software benut de verkregen gegevens om zijn big data te verrijken.
Het WK 29er wordt naast SAP Nederland ook gesponsord door twee Nederlandse multinationals in de jachtbouwindustrie: het scheepsbouwconcern Damen Shipyards en de jachtwerf Royal Huisman voor ‘custom built’ motor- en zeiljachten. De andere sponsors zijn Magic Marine, de Provincie Noord-Holland en de gemeente Medemblik. Medemblik staat bekend om het huisvesten van veel internationale zeilevenementen en het International Sailing Center.
Over de 29er
Zeilen in een 29er is spectaculair. De boten met hun gekleurde zeilen gaan razendsnel over het water. De jonge zeilers en zeilsters, de meesten tussen de 16 en 20 jaar oud, worden wel vergeleken met zeilende acrobaten. Ze hangen in trapeze en bewegen zich atletisch over de wankele boot. De 29er is de perfecte opleidingsklasse voor de olympische 49er.
Meer informatie www.29erworlds.org

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht